Symptomen zwangerschap: hier kun je op letten

Vermoed je dat je zwanger bent, maar is het nog te vroeg om een test te doen of wil je eerst wat meer zekerheid over die mogelijkheid? Logisch, een test doen is niet zomaar iets. Check daarom eens onderstaande punten, zodat je symptomen van een zwangerschap misschien wel – of juist niet natuurlijk – kunt herkennen.

Weet je al dat je zwanger bent? Lees hier meer over zwangerschappen

Geen menstruatie meer

vrouw met partner zwangerschapstestHet meest voor de hand liggende symptoom is natuurlijk het uitblijven van de menstruatie. Hoewel dit verschillende redenen kan hebben, stress bijvoorbeeld of een tijdelijke verandering in je hormoonhuishouding. Heb je een vrij regelmatige cyclus en blijft je menstruatie echt een paar weken uit? Dan kan het wel eens zijn dat je zwanger bent.

Moe, misselijk en hoofdpijn

Andere tekenen van een mogelijke zwangerschap zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn en misselijkheid. Dit komt zeer regelmatig voor. Misselijkheid hoeft overigens niet alleen ‘s ochtends op te treden, ondanks dat dit vaak gedacht wordt. Je kunt – helaas – gedurende de hele dag last krijgen van je maag wanneer je zwanger bent.

Stemmingswisselingen

Ineens moeten huilen zonder aantoonbare reden of boos worden, terwijl de situatie daar eigenlijk helemaal niet om vraagt. Het is heel vervelend – voor jou en je omgeving – maar ook dit kan een symptoom van een zwangerschap zijn.

Pijnlijke of gezwollen borsten

Een snel optredend symptoom zijn gevoelige borsten. Je borsten beginnen zich namelijk al in de tweede week van je zwangerschap voor te bereiden op eventuele borstvoeding. Ook je tepels kunnen gevoeliger zijn en zelfs van vorm veranderen. Dit is helemaal normaal en niets om je zorgen om te maken. Overigens kunnen deze symptomen ook al enkele dagen voor je menstruatie optreden, het wil dus niet per se zeggen dat je misschien zwanger bent.

Verandering in smaak

Dat zwangere vrouwen spontaan augurken gaan eten zie je vooral veel in films en hoeft absoluut niet het geval te zijn. Feit is wel dat je smaak en bijbehorende eetlust flink kan veranderen. Misschien heb je ineens trek in dingen waar je normaal helemaal niet van houdt bijvoorbeeld. Of heb je last van vreselijke eetbuien? Het kan allemaal te wijten zijn aan een groeiende kleine in je buik.

Vaak moeten plassen

Over die groeiende kleine gesproken, die heeft natuurlijk ruimte nodig. Een groeiende baarmoeder kan dan ook de blaas verdrukken. Het resultaat? Vaker naar het toilet. Ook hormonen kunnen hier aan bijdragen.

Wanneer zwangerschapstest doen

Klinken de bovenstaande zwangerschapssymptomen je bekend in de oren? Dan kan het verstandig zijn om een zwangerschapstest te doen. Je kunt het beste een test doen op de dag dat je ongesteld hoort te worden, dit is gemiddeld vier weken na de laatste dag van je vorige menstruatie.
Er zijn zwangerschapstesten die je in een eerder stadium kunt doen, maar let op: 30% van de beginnende zwangerschappen eindigt in een miskraam. Het kan dus dat je een positieve test hebt en daarna alsnog ongesteld wordt. Die teleurstelling willen we je liever besparen.

foto Meer over je zwangerschap

Meer over je zwangerschap

Weet je al dat je zwanger bent of wil je gewoon vast wat meer informatie? Dat kan! Op onze pagina over zwangerschappen lees je alles over wat je kunt verwachten en waar je rekening mee moet houden.

Lees meer over zwangerschap

Isis kraamzorg bij jou in de buurt?

Vul je postcode in en check direct of onze kraamzorg ook bij jou in de buurt beschikbaar is

Isis kraamzorg is beschikbaar bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor kraamzorg en ontvang een prachtig cadeau!

Aanmelden
Buiten werkgebied

Helaas, Isis kraamzorg is niet beschikbaar bij jou in de buurt