Bevallen en kraamverzorgende nodig? Bel: 0513 - 727 042

Hoe kun je je ovulatie berekenen?

Je wilt graag zwanger worden. Dan is timing erg belangrijk. Je bent namelijk maar een paar dagen in de maand vruchtbaar. Deze vruchtbare dagen liggen rond je eisprong (ovulatie). Maar hoe kun je je ovulatie berekenen?

Weet je al dat je zwanger bent? Lees hier meer over zwangerschappen

Ovulatieperiode

Tijdens je ovulatie komt een rijpe eicel vrij. Tijdens de ovulatieperiode kan deze eicel bevrucht worden en kun je zwanger worden. De eicel is vlak na de eisprong het meest vruchtbaar. Het is daarom van groot belang dat je weet wanneer je eisprong is.

Vruchtbare dagen berekenen

Je kunt zelf je vruchtbare dagen berekenen door de eerste dagen van je laatste ongesteldheid te nemen en hierbij de lengte van je cyclus bij op te tellen. Ongeveer twee weken voor deze datum is je ovulatie. Je kunt ook altijd gebruik maken van een ovulatietest. Ongeveer twee dagen voor je ovulatie geeft deze test een positieve uitslag aan.

Hoe werkt een ovulatietest?
Ongeveer twee dagen voor de eisprong, heb je een zogenaamde LH-piek (luteïniserend hormoon). Je ovulatie is dus na de LH-piek. Een ovulatietest kan dit hormoon opsporen. De uitvoering van de test is meestal gelijk aan die van de zwangerschapstest: je houdt het staafje in je urinestraal of steekt het staafje in een bekertje met je urine. Binnen een paar minuten kun je het resultaat aflezen: is deze positief (je ziet een gekleurd streepje/kruisje of het woord positief), dan zit je in de meest vruchtbare periode.

 

Ovulatie berekenen

Zwanger worden: wanneer ben je het meest vruchtbaar?

Op de dag van de ovulatie en de twee dagen daarvoor ben je het meest vruchtbaar. De dag na je ovulatie heb je een hele kleine kans om zwanger te worden. Uiteraard is ‘vruchtbaarheid’  ook afhankelijk van een aantal andere zaken. Bijvoorbeeld: leeftijd, gewicht, de kwaliteit van zowel het sperma en de eicel(len) en hoe gezond je leeft.

Vruchtbare dagen inzichtelijk

Op internet zijn er veel tools beschikbaar om je ovulatie te bepalen. Wanneer je een redelijk regelmatige cyclus hebt, kun je ervan uitgaan dat je eisprong meestal 14 dagen voor de eerste dag van je volgende menstruatie is.

Hieronder zie je een handige grafiek waarmee je makkelijk inzichtelijk hebt wanneer je vruchtbare dagen zijn.

Bron: www.gezondheidsplein.nl

Cyclus vruchtbare dagen-ovulatie berekenen

Ovulatie symptomen: waar merk je ovulatie aan?

Kun je je eisprong herkennen? Sommige vrouwen voelen de eisprong elke maand. Soms kan het ook zijn dat je het wel voelt maar je je niet realiseert dat het je eisprong is.

Waar merk je ovulatie aan?

-Je hebt buikpijn dat op menstruatiepijn lijkt maar je moet nog lang niet ongesteld worden
-Meer slijm en afscheiding
-Lage rugpijn, beetje misselijk en hoofdpijn
-Hogere lichaamstemperatuur. Dat is niet iets wat je direct merkt maar elke maand zou moeten meten.

Hoe ovulatie berekenen bij onregelmatige cyclus

Wanneer je een onregelmatige cyclus hebt, is het lastiger je ovulatie te berekenen. De ene keer duurt je menstruatiecyclus immers langer dan de andere keer. Het doen van een ovulatietest kan dan een uitkomst zijn om te checken wanneer je vruchtbare dagen zijn. Een andere manier is het bijhouden van je temperatuur (rectaal/via de anus), elke dag op een vast tijdstip. 12 tot 24 uur na je ovulatie stijgt je temperatuur door het hormoon progesteron.

foto Meer over je zwangerschap

Meer over je zwangerschap

Wil je zwanger worden en heb je het vermoeden dat je zwanger bent? Is het nog te vroeg voor een test maar wil je al wel vast weten of de kans groot is dat je daadwerkelijk in verwachting bent? Check dan eens deze symptomen die op een zwangerschap kunnen wijzen.

Weet je al dat je zwanger bent of wil je gewoon vast wat meer informatie? Dat kan! Op onze pagina over zwangerschap lees je alles over wat je kunt verwachten en waar je rekening mee moet houden.

Isis kraamzorg bij jou in de buurt?

Vul je postcode in en check direct of onze kraamzorg ook bij jou in de buurt beschikbaar is

Isis kraamzorg is beschikbaar bij jou in de buurt

Schrijf je nu in

Aanmelden
Buiten werkgebied

Helaas, Isis kraamzorg is niet beschikbaar bij jou in de buurt