Bevallen en kraamverzorgende nodig? Bel: 0513 - 727 042

Uitblijven menstruatie: ben je zwanger?

Denk je dat je zwanger bent door het uitblijven van je menstruatie? Dit is natuurlijk wel één van de eerste symptomen die kunnen wijzen op een eventuele zwangerschap. Is je cyclus erg regelmatig en had je al een paar weken geleden ongesteld moeten worden, dan is het verstandig om een zwangerschapstest te doen. De kans is dan vrij groot dat je daadwerkelijk zwanger bent. Is je cyclus niet regelmatig, check dan ook of je al zwangerschapskwaaltjes hebt, misselijkheid, moeheid of gevoelige borsten bijvoorbeeld. Twijfel je? Doe dan een zwangerschapstest. Is deze negatief maar blijft je menstruatie nog een week of meer weken uit, test dan op een later moment nog eens. Het kan zijn dat je lichaam op het moment van testen nog niet voldoende hCG hormoon (zwangerschapshormoon) heeft aangemaakt op het moment van testen.

 

Zwangerschapskwaaltjes
foto Zwanger?

Zwanger?

Weet je inmiddels al dat je zwanger bent? Gefeliciteerd! Meer informatie over je zwangerschap vind je op onze website. Je kunt ook gerust contact opnemen met onze klantenservice met al jouw vragen.

En…we hebben ook vijf nuttige video’s voor je klaarstaan met allerlei informatie over gezond eten tijdens je zwangerschap!

En uiteraard staan we straks voor je klaar om je een onvergetelijk kraamweek te verzorgen en kun je je hier al inschrijven voor onze kraamzorg.

Lees meer over zwangerschap

Menstruatiecyclus

zwanger ja of nee: uitblijven menstruatieBij de meeste vrouwen duurt een gemiddelde menstruatiecyclus ongeveer 28 dagen. Het kan natuurlijk zijn dat jouw menstruatie iets langer of korter is. Maar het gemiddelde is dus 28 dagen. Als je weet hoe lang je cyclus ongeveer duurt, dan kun je een zwangerschapstest doen vanaf de dag dat je menstruatie eigenlijk moest starten. We noemen deze dag de zogenaamde ‘niet-ongesteldheids-dag (NOD). Hoe bereken je die dag? Je pakt de eerste dag van je laatste ongesteldheid. Vervolgens tel je daar het aantal dagen bij dat je normaal ongesteld bent. Blijft je menstruatie uit vanaf je NOD, dan is het vrij betrouwbaar een zwangerschapstest te doen.

Zwangerschapstest negatief?

Uitblijven menstruatie maar de zwangerschapstest is toch negatief? Dat hoeft niet direct te betekenen dat je niet zwanger bent. Het kan dus heel goed zijn dat er in je urine nog niet volgende hCG zit (het zwangerschapshormoon). Maar er kunnen ook andere redenen zijn dat je menstruatie uitblijft. Denk bijvoorbeeld aan stress, heel fanatiek sporten of een streng dieet waarmee je in korte tijd erg veel afgevallen bent Ook kunnen medicijnen van invloed zijn op je cyclus. Je kunt dit eenvoudig checken in de bijsluiter. Bij oudere vrouwen kan uitblijven van de menstruatie ook duiden op het begin van de overgang.

Is al het bovenstaande niet het geval? Doe dan over een paar dagen nog eens een test.

Wel bloeding maar geen menstruatie?

Je bent al een paar dagen of weken overtijd en ineens is daar toch een bloeding. Kan ik dan wel zwanger zijn? Dat kan inderdaad. Sommige vrouwen hebben aan het begin van de zwangerschap een zogenaamde innestelingsbloeding. De bevruchte eicel nestelt zich in het baarmoederslijmvlies. Hierbij kan er een adertje geraakt worden met een bloeding als gevolg. Dit kan lijken op een milde menstruatie. Weet je al dat je zwanger bent en vertrouw je het bloedverlies niet? Neem dan gerust contact op met je huisarts of verloskundige.

Uitblijven menstruatie maar ik voel met niet zwanger

Je bent al een paar dagen overtijd en je hebt een zwangerschapstest gedaan. Deze geeft inderdaad aan dat je zwanger bent. Toch kun je nog steeds twijfels hebben omdat je je niet zwanger voelt. Maak je geen zorgen, dit is heel normaal. Alle vrouwen zijn verschillend en alle zwangerschappen verlopen ook verschillend. Net alle vrouwen hebben zwangerschapssymptomen of hebben deze in mindere mate. Twijfel je nog steeds? Doe dan nogmaals een test of neem contact op met je huisarts voor een test.

Isis kraamzorg bij jou in de buurt?

Vul je postcode in en check direct of onze kraamzorg ook bij jou in de buurt beschikbaar is

Isis kraamzorg is beschikbaar bij jou in de buurt

Schrijf je nu in

Aanmelden
Buiten werkgebied

Helaas, Isis kraamzorg is niet beschikbaar bij jou in de buurt