Bevallen en kraamverzorgende nodig? Bel: 0513 - 727 042

Alles wat je moet weten over 2 weken zwanger

2 weken zwanger: het prille begin! Een spannende tijd want om er zeker van te zijn of je zwanger bent, moet je nog even geduld hebben. Aan het einde van de volgende week, de periode dat je ongesteld moet worden, is de zwangerschapstest betrouwbaar. Deze week is de daadwerkelijke bevruchting: de conceptie. De bevruchte eicel gaat aan de reis naar de baarmoeder beginnen en tussen de 6 en 12 dagen volgt dan de innesteling in de baarmoederwand. De innesteling kan samengaan met een kleine bloeding: de innestelingsbloeding. Dit is één van de eerste zwangerschapssymptomen. Wat wel bijzonder is: het geslacht van je kindje staat al vast.

Hoewel er al ontzettend veel gebeurt in je lichaam, merk je zelf nog maar weinig van het feit dat je zwanger bent. Van de bevruchting zelf voel je niks. Maar in de tussentijd kun je op deze pagina al van alles lezen over je zwangerschap van 2 weken.

foto Kraamzorg: wanneer en hoe aanvragen?
lijn
Wanneer vraag je kraamzorg aan?

Kraamzorg: wanneer en hoe aanvragen?

Rond de twaalfde week raden we je aan je in te schrijven voor kraamzorg. Wij zijn een organisatie met deskundige kraamverzorgenden, garanderen altijd volledige zorg, ook in drukke periodes en hebben contracten met alle zorgverzekeraars. Schrijf je via onze website bij ons in of neem contact op met onze klantenservice.

Alles over kraamzorg

2 weken zwanger: de bevruchting vindt plaats

Volgens de telling ben je 2 weken zwanger. Week 2 begint bij dag 14 en loopt tot dag 21. Het is de week dat de bevruchting plaats vindt. Hoe dat komt? De eerste dag van je laatste menstruatie is het begin van de zwangerschap.

De mannelijke spermacel bevrucht nu jouw vrouwelijke eicel. We noemen dat conceptie. Jij kunt het nu nog niet zien maar het geslacht van je kindje is nu ook bekend en ligt opgeslagen in het DNA. De bevruchte eicel begint vervolgens aan de reis naar de baarmoeder en zal zich tussen de 6 en 12 dagen na de bevruchting in de baarmoederwant innestelen. De (zwangerschaps) hormonen progesteron en oestrogeen bereiden de baarmoeder inmiddels voor en het baarmoederslijmvlies verandert van samenstelling.

2 weken zwanger: kun je al iets voelen?

Bij 2 weken zwanger gebeurt er dus al van alles in je lichaam. Jij voelt er echter nog niet heel veel van. Volgende week is de innesteling. Het kan zijn dat je hierbij licht bloedt waardoor je kunt denken dat het een ‘normale ongesteldheid’ is. Veel vrouwen ontdekken dan ook nog niet dat ze zwanger zijn.

Na de innesteling maakt je lichaam het hormoon hCG aan. Dit hormoon regelt weer dat andere hormonen ook geproduceerd worden: zoals oestrogeen en progesteron. Dit laatste hormoon heeft als functie dat het baarmoederslijmvlies ondoordringbaar wordt en je temperatuur kan licht stijgen. Overigens blijft je temperatuur gedurende de zwangerschap steeds wat hoger.

2 weken zwanger

Je kindje bij 2 weken zwanger

Je kindje is nog heek erg klein: minder dan 1 millimeter. Maar het is al wel bekend of het een jongetje of een meisje wordt. Daarnaast staat het DNA (genetische eigenschappen) ook al vast. In het DNA staat een zogenaamde code waarin de erfelijke eigenschappen vastgelegd zijn. Denk bij erfelijke eigenschappen aan haarkleur, karakter, kleur van de ogen en karakter.

Maar om daadwerkelijk te zien of het een jongetje of meisje wordt, moet je wachten tot de echo vanaf ongeveer de 17e week.

Tips bij 2 weken zwanger

Gezond eten is nu extra belangrijk voor jou omdat je ongeboren kindje hetzelfde binnenkrijgt. Denk aan extra ijzer en calcium.en aantal voedingsstoffen zoals ijzer en calcium zijn nu extra belangrijk. Alcohol moet je de komende maanden laten staan. Dit geldt ook voor rauwe melk- en vleesproducten. Gebruik je medicijnen? Overleg dan even met je huisarts of je ze kan blijven gebruiken. Roken en drugs zijn uiteraard ook zeer schadelijk voor de ontwikkeling van je kindje en kunnen zelfs tot een miskraam leiden.

Voor voedingstips en gezond zwanger kun je verder de website van het Voedingscentrum raadplegen.

Ook hebben we vijf video’s over gezonde voeding tijdens je zwangerschap laten maken door Marloes Korver-Waardijk, diëtiste.

Isis kraamzorg bij jou in de buurt?

Vul je postcode in en check direct of onze kraamzorg ook bij jou in de buurt beschikbaar is

Isis kraamzorg is beschikbaar bij jou in de buurt

Schrijf je nu in

Aanmelden
Buiten werkgebied

Helaas, Isis kraamzorg is niet beschikbaar bij jou in de buurt