Bevallen en kraamverzorgende nodig? Bel: 0513 - 727 042

Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, is het belangrijk gezond en gevarieerd te eten. Ook moet je erop letten dat je bepaalde voedingsmiddelen tijdens je zwangerschap laat staan als je zwanger bent. Maar wat mag je dan wel eten als je zwanger bent? Wat mag je niet eten als je zwanger bent? En welke voedingsmiddelen zijn aan te raden voor een gezonde zwangerschap?

Weet je al dat je zwanger bent? Lees hier meer over zwangerschappen
foto Inschrijven voor kraamzorg?
lijn
Isis Kraamzorg: kraamzorg op maat

Inschrijven voor kraamzorg?

Nog niet ingeschreven voor kraamzorg? Dat kan heel eenvoudig en snel via deze website. We wensen je een fijne zwangerschap en hopelijk tot snel!

Lees meer over zwangerschap

Wat mag je niet eten/drinken als je zwanger bent?

 • Rauw vlees en rauwe melk
  Rauwe melk, leverproducten en rauw vlees moet je laten staan als je zwanger bent. Door het eten van rauw vlees (zoals filet américain, ossenworst, rauwe ham en , kun je voedselinfecties krijgen. De bekendste is wel de infectie toxoplasmose. Deze kan schadelijk zijn voor je baby tijdens de zwangerschap. kan tijdens de zwangerschap nadelig zijn voor je baby. De parasiet die toxoplasme veroorzaakt, wordt verspreid via kleine eitjes uit kattenpoep. Deze eitjes komen op veel plekken voor, dus ook op bepaalde voedingsmiddelen zoals rauw vlees en groenten en fruit. Daarom is het ook niet verstandig de kattenbok schoon te maken als je zwanger bent. Was ook altijd het groente en fruit goed voordat je het gaat eten/bereiden.
 • Gerookte kant-en-klare vis uit de koeling, rauwe vis zoals haring, rauwe schaar- en schelpdieren zoals garnalen, roofvissen zoals makreel en tonijn
 • (Producten met) rauwe eieren
 • Rauwe kiemgroeten zoals Taugé
 • Kaas gemaakt van rauwe melk
 • Kruidenpillen en etherische kruidenolie

Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Welke voedingsmiddelen mogen in beperkte mate?

 • Leverproducten
  Laat deze zoveel mogelijk staan. Maximaal 1 broodje met leverproducten per dag.
 • Producten met cafeïne zoals koffie, energiedrank en cola
  Laat deze zoveel mogelijk staan. Maximaal 1 kop of glas per dag. Een hogere dosis kan tot een miskraam of lager geboortegewicht van je kindje leiden. Beter is om helemaal geen cafeïne te drinken als je zwanger bent en/of borstvoeding geeft.
 • Venkelthee, anijsthee, zoethoutthee, zwarte en groene thee
  Drink dit met mate. Zwarte en groene thee maximaal drie koppen per dag en venkelthee, anijsthee en zoethoutthee maximaal 2 koppen.
 • Drop
  Maximaal drie dropjes per dag.
 • Bepaalde kruiden: anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper
  Vervang deze kruiden zoveel mogelijk door andere kruiden
 • Rabarber

Kijk voor een volledig overzicht op de website van het voedingscentrum.

Wat moet ik nog meer laten staan als ik zwanger ben?

Alcohol, drugs en roken zijn uiteraard niet goed als je zwanger bent en kunnen een negatief effect hebben op de ontwikkeling van je ongeboren kindje. Deze middelen kunnen er zelfs voor zorgen dat je een miskraam krijgt. Bepaalde medicijnen kunnen ook schadelijk zijn voor je kindje. Gebruik je medicijnen? Check dan altijd even bij je huisarts of je deze kan blijven gebruiken.

Extra tips over bereiden van voedsel

De bereiding van voedsel is nog meer van belang als je zwanger bent. Bak vlees en vis helemaal geer en zorg dat je messen etc. waarmee je rauw vlees of vlis hebt gesneden, niet in aanraking komen met het gare voedsel. Het kan geen kwaad om rauwe groentes te eten maar was deze altijd goed vanwege de bacteriën die in deze voedingsmiddelen kunnen zitten.

Wat kun je het beste eten als je zwanger bent?

Voor een gezonde zwangerschap raden we je aan twee stuks fruit en minimaal twee ons groente per dag te eten. Wissel vis en vlees af en als je geen vis lust, neem dan als vervanger visoliecapsules (Omega 3). Ook adviseert het Voedingscentrum om tot week 10 van je zwangerschap foliumzuur te slikken. Lees meer over foliumzuur op de website van het Voedingscentrum. Ook raden we je aan extra ijzer en calcium te eten, deze voedingsstoffen zijn ook belangrijk voor je ongeboren kindje.

Meer weten over voedingstips en gezond zwanger? Check dan de website van het Voedingscentrum.

Isis kraamzorg bij jou in de buurt?

Vul je postcode in en check direct of onze kraamzorg ook bij jou in de buurt beschikbaar is

Isis kraamzorg is beschikbaar bij jou in de buurt

Schrijf je nu in

Aanmelden
Buiten werkgebied

Helaas, Isis kraamzorg is niet beschikbaar bij jou in de buurt