Bevallen en kraamverzorgende nodig? Bel: 0513 - 727 042

Zwanger? Dit zijn de meestvoorkomende zwangerschapskwaaltjes

Gefeliciteerd! Je bent zwanger. Een spannende en mooie tijd breekt aan. Je lichaam verandert en daarbij horen vaak ook de zwangerschapskwaaltjes. Maar wat zijn nu de meest voorkomende kwaaltjes? We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Last van je bekken

foto Inschrijven voor kraamzorg?
lijn
Kraamzorg van Isis Kraamzorg

Inschrijven voor kraamzorg?

Heb je je al ingeschreven voor kraamzorg? Bij Isis Kraamzorg ben je aan het juiste adres: wie bieden kraamzorg op maat voor jou en je familie.

Lees meer over zwangerschap

Harde buik

Harde buikJe hebt het waarschijnlijk al gevoeld aan je buik, deze voelt wat harder aan. Maar hoe komt dit precies? Dit heeft te maken met het feit dat je baarmoederspier samentrekt. Dit gebeurt vaak aan het einde van de dag. Bijna iedere zwangere heeft er in meer of mindere mate last van. Je hoeft hier dus niet van te schrikken, het is normaal. Wat je ertegen kunt doen? Voldoende rust nemen en regelmatig ontspannen onder een warme douche of in een warm bad bijvoorbeeld.

 

Misselijk

Een zwangerschapskwaaltje dat veel zwangere vrouwen ongetwijfeld herkennen is misselijkheid. Sommige vrouwen hebben alleen in de ochtend last van misselijkheid maar het kan helaas ook zijn dat je er de hele dag last van hebt of, als je geluk hebt, helemaal niet. De misselijkheid en/of braken treedt vaak op in de eerste drie maanden van je zwangerschap. Bij de meeste zwangeren neemt het na die drie maanden weer af of het verdwijnt helemaal. De grote boosdoener is het zwangerschapshormoon HCG.

Wanneer je veel afvalt en niks meer kunt binnenhouden, neem dan contact op met je huisarts.

Kan ik ook iets tegen die misselijkheid doen?
Belangrijk is dat je geen lege maag hebt. Eet regelmatig maar dan wel kleine hoeveelheden. Vermijd vet voedsel of eten wat te pittig is. Drink veel gedurende de dag, water is het allerbeste. Thee of soep kunnen ook helpen. Ga regelmatig even naar buiten want frisse lucht kan echt wonderen doen. En: neem je rust en zorg dat je voldoende slaapt.

Veel plassen

Je baby groeit uiteraard in je buik en heeft dus ruimte nodig. De baarmoeder groeit waardoor de blaas in de verdrukking kan komen. Samen met de veranderingen in je hormoonhuishouding, zorgt dit ervoor dat je vaker naar het toilet moet. Dit komt met name in het begin en aan het einde van je zwangerschap voor. Helaas is hier verder weinig aan te doen. Waar je wel op moet letten is een pijnlijk gevoel bij het plassen. Dit kan wijzen op een blaasontsteking. Ga in dit geval even langs je huisarts.

Meer vocht vasthouden

Je herkent het zwangerschapskwaaltje waarschijnlijk wel aan het gevoel dat je kunt hebben tijdens je menstruatie: een opgeblazen en opgezwollen gevoel in je buik. Tijdens het begin van je zwangerschap kun je meer vocht vasthouden waardoor je buik opzet. Je zou kunnen denken dat je minder moet drinken omdat je meer vocht vasthoudt. Dit is echter niet het geval. Drink juist meer. Hierdoor kan je lichaam het te veel aan vocht beter afvoeren.

Bandenpijn

Je hebt vast wel van dit zwangerschapskwaaltje gehoord: bandenpijn. Je bekken is verbonden aan je baarmoeder via banden. Deze banden rekken uit doordat je baarmoeder groeit. Deze rekking kun je voelen door steken aan de zijkant van je buik in de buurt van je liezen. Deze bandenpijn is normaal en verdwijnt vanzelf weer. Als je last krijg van bandenpijn, is het advies om vooral te ontspannen en niet te veel van je lichaam te vragen.

Moe

Vooral in het eerste en laatste trimester van je zwangerschap, kun je erg moe zijn. Moe is een van de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes. Probeer zoveel mogelijk toe te geven aan die vermoeidheid aan het begin van je zwangerschap, neem eens een extra dagje vrij, doe een middagdutje en pak gedurende de dag meer rustmomentjes. Moeheid hoort helaas nu eenmaal bij de zwangerschap dus probeer er ook niet tegen te vechten.

Meer afscheiding

Wellicht had je buiten de zwangerschap ook al wel last van afscheiding. Je zult merken dat de afscheiding die je tijdens je zwangerschap krijgt, anders en ook vaak meer is. Dit door invloed van hormonen. Dit is volkomen normaal. Wel is het zo dat je wat gevoeliger bent voor infecties. Houd je vagina dan ook goed schoon. Was niet met zeep! Zodra je last van jeuk krijgt, de afscheiding niet fris ruikt of je pijn krijgt bij het plassen, neem dan contact op met de huisarts om je te laten onderzoeken op een eventuele infectie.

Verlies van urine

Een van de zwangerschapskwaaltjes aan het einde van de zwangerschap is soms urineverlies: zwangerschapsincontinentie. Ook na de bevalling kan dit nog het geval zijn, Dit heeft ermee te maken dat je geen volledige controle meer kunt hebben over je bekkenbodemspieren. Je kunt bijvoorbeeld kleine druppeltjes verliezen gedurende de dag of grotere hoeveelheden door bijvoorbeeld niezen of lachen. Het is belangrijk dat je tijdens je zwangerschap maar ook na de bevalling oefeningen doet voor je bekkenbodemspieren om ze te oefenen.

Duizelig

Duizeligheid kan voorkomen gedurende je zwangerschap. Een oorzaak kan een lage bloeddruk zijn. Dit kan vaker voorkomen als je zwanger bent omdat je baarmoeder op je organen en benen drukt. Resultaat: je bloed kan moeilijker terugstromen. Ook kan je bloedsuiker laag zijn. Dit voorkom je door gedurende de dag kleine beetjes te eten zodat je suikerspiegel op peil blijft.

Striae

Striae of zwangerschapsstrepen is een zwangerschapskwaaltje waar je waarschijnlijk niet op zit te wachten. Toch komt het helaas vaak voor tijdens een zwangerschap en kun je het niet voorkomen. Het zijn een soort onderhuidse littekens die ontstaan doordat je in korte tijd heek veel in gewicht aankomt. Het onderhuidse bindweefsel kan de groei niet bijbenen met als resultaat: striae. Meestal komen zwangerschapsstriemen in het derde trimester van je zwangerschap voor. Zwangerschapsstrepen zijn vaak erfelijk.

Je kunt striae wel verminderen door het smeren van een crème of olie en goede ondersteuning voor je groeiende lichaam: een stevige zwangerschapsbeha, steunband voor je buik en corrigerend ondergoed. Ook kun je extra gewichtstoename (naast de groei van je zwangerschapsbuik) voorkomen door gezonde voeding.

Last van je bekken

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van je bekken. Je bekken wordt beweeglijker, dat is nodig voor de bevalling straks. Bekkenklachten is een typisch zwangerschapskwaaltje. Waar kun je last van krijgen? Pijn (lage rug, stuit, been, liezen, schede, billen en/of schaambot), moeheid. Als je net gelegen hebt en je staat op, kun je extra last hebben. Als je eenmaal in beweging bent, dan verminderen de klachten meestal.

Het is belangrijk wel in beweging te blijven maar het bekken niet te zwaar te belasten. Neem ook op tijd rust! Slapen op je zij met een kussen tussen je knieën kan helpen. Probeer met een rechte rug te bewegen en loop op schoenen met een klein hakje.

Neem bij extreme klachten contact op met je huisarts of verloskundige.

Isis kraamzorg bij jou in de buurt?

Vul je postcode in en check direct of onze kraamzorg ook bij jou in de buurt beschikbaar is

Isis kraamzorg is beschikbaar bij jou in de buurt

Schrijf je nu in

Aanmelden
Buiten werkgebied

Helaas, Isis kraamzorg is niet beschikbaar bij jou in de buurt