Je kindje bij 5 weken zwanger
Je kindje ontwikkelt zich nu razendsnel maar is nog eigenlijk geen halve millimeter groot op dit moment. Denk hierbij aan een heel klein kikkervisje. Je kindje was eerst slechts 1 cel, nu al ruim 125.000 cellen. Wat heel belangrijk is in deze fase is, dat het begin van het hartje en de bloedsomloop worden gevormd, evenals de hersenen en het ruggenmerg. Je kindje heeft nu nog een staart maar wees niet bevreesd, die verdwijnt straks ook weer.
Het is van belang dat het hartje en bloedsomloop als eerste functioneren, omdat deze ervoor zorgen dat zuurstof en voedingsstoffen rondgepompt worden met als resultaat dat je kindje snel kan groeien.
Ook vormt in het lichaam van je kindje nu de basis voor maag, darmen, nieren en longen. Als je nu een echo zou maken, zou je zelfs al, als je heel goed kijkt, een wervelkolom kunnen zien.
Wat gebeurt er met jou bij 5 weken zwangerschap?
Je hebt nu heel veel nieuwe hormonen in je lijf die ervoor kunnen zorgen dat je last krijgt van zwangerschapskwalen/symptomen die op een zwangerschap wijzen.
Voorbeelden van zwangerschapskwalen zijn:
-Gespannen borsten
-Grotere borsten
-Moeheid
-Veel naar de wc moeten
-Stemmingswisselingen
-Misselijheid
-Bloedend tandvlees
Na drie maanden nemen de meeste van de kwalen meestal weer wat af. Nog even doorbijten in deze fase dus. Toch zijn er ook vrouwen die helemaal of nauwelijks last hebben van kwalen of juist last hebben in extreme mate. Tegen misselijkheid helpt het vaak om steeds kleine beetjes te eten, verspreid over de dag. Drink ook veel als je moet overgeven en zorg er altijd voor dat je iets te eten bij je hebt.
Je buik gaat groeien tijdens de zwangerschap: door de groei van de baby, het vruchtwater en de placenta. Al groeit je baarmoeder al wel, in deze fase van je zwangerschap zul je nog niet heel veel van de groei van je buik zien.
Tips bij 5 weken zwanger
Een prille zwangerschap zorgt meestal voor heel veel (praktische) vragen. Wat moet ik allemaal aanschaffen voor het kindje straks, wat mag ik wel en niet eten. Wanneer moet ik een afspraak maken met de verloskundige etc.
Vanaf 5 weken zwanger is de zwangerschapstest echt betrouwbaar. Testen dus. En voor je eigen gemoedsrust kun je de test ook nog een keer herhalen met een ander merk bijvoorbeeld.
Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je een afspraak maken met de verloskundige. Isis Kraamzorg werkt samen met een heleboel verloskundigen. Er zit er vast wel eentje bij jou in de buurt. De verloskundige begeleidt jouw zwangerschap in de meeste gevallen. Soms kom je onder de verantwoordelijkheid van een gynaecoloog om bepaalde medische redenen: je bent bijvoorbeeld zwanger van een meerling, hebt eerder een keizersnede gehad of je hebt suikerziekte. Tussen de achtste en tiende week heb je meestal de eerste controle bij de verloskundige,
In Nederland komt iedere zwangere vrouw in aanmerking voor prenatale screening waarbij bepaalde afwijkingen opgespoord kunnen worden. De verloskundige informeert je hierover.
Lees op onze website ook verder over je volgende zwangerschapsweek: 6 weken zwanger.

Wanneer kraamzorg aanvragen?
Het advies is om je rond de twaalfde week aan te melden voor kraamzorg. Isis Kraamzorg is een organisatie met deskundige kraamverzorgenden. We bieden kraamzorg voor jou en je gezin en hebben contracten met alle zorgverzekeraars. Gemiddeld geven onze klanten onze zorg een 9,5. Schrijf je in via onze website en ontvang een mooi inschrijfcadeau.
Alles over kraamzorgIsis kraamzorg bij jou in de buurt?
Vul je postcode in en check direct of onze kraamzorg ook bij jou in de buurt beschikbaar is
Meld je nu aan voor kraamzorg en ontvang een prachtig cadeau!
AanmeldenHelaas, Isis kraamzorg is niet beschikbaar bij jou in de buurt