Bevallen en kraamverzorgende nodig? Bel: 0513 - 727 042

11 weken zwanger

De tiende week van je zwangerschap zit er al weer op. Je bent elf  weken zwanger. Dat betekent dat je bijna op de twaalf weken zit, de eerste mijlpaal voor jou en je baby. Na week 11 van de zwangerschap zijn de belangrijke organen bijna gevormd en gaan zich dan verder ontwikkelen. Je kindje kan verder gaan groeien en gaat steeds meer op een echt mens lijken en is nu rond de vijf centimeter! Wanneer je 11 weken zwanger bent, kun je helaas veel last hebben van zwangerschapskwalen zoals misselijkheid, (extreme) moeheid etc. Wees gerust, na dit eerste trimester komt je energie meestal geleidelijk aan weer terug en worden de kwalen minder.

We raden je aan om rond deze tijd kraamzorg aan te vragen.

Ontwikkelingen bij jou bij 11 weken zwangerschap

De zwangerschap kan lichamelijke kwaaltjes met zich meebrengen. Normaal maar wel vervelend. Denk bijvoorbeeld aan rugpijn. Denk erom dat je een goede steun hebt als je zit, draag geen zware dingen en niet te hoge hakken. Ook kun je erg moe zijn, vooral in het eerste trimester van je zwangerschap. In het tweede trimester komt je energie meestal weer wat terug. Veel stress? Denk dan eens aan zwangerschapsyoga.

Je kunt waarschijnlijk al voelen dat je baarmoeder uitzet, het voelt een beetje als een bal. Je huid kan ook anders aanvoelen, vettiger en/of je krijgt meer pukkeltjes. Vanaf deze week mag je stoppen met foliumzuur.

Gezonde voeding tijdens zwangerschap
Voedingstip bij vermoeidheid: neem wat vaker snacks met veel proteïnen en koolhydraten (bijvoorbeeld noten). Deze snacks houden je bloedsuiker op peil en zorgen ervoor dat je minder vermoeid bent. Zorg ervoor dat je gezond en gevarieerd eet en let er ook op dat je bepaalde dingen laat staan tijdens je zwangerschap.

Meer horen over gezonde voeding tijdens je zwangerschap? Bekijk dan eens deze vijf video’s met alle informatie over dit onderwerp, van gezonde voeding en dranken, tot supplementen en feiten en fabels. Diëtiste en sportprofessional Marloes Korver-Waardijk vertelt je er alles over!

 

Ontwikkelingen bij je kindje vanaf week 11

Als je 11 weken zwanger bent begint je baby met bewegen: eerst met trekkingen en trillingen  in de armpjes en beentjes, nek en de romp. Daarna gaat hij de beentjes buigen en strekken, stapbewegingen maken, een vuist maken en de hand weer openen, en het hoofdje op en neer bewegen. Je kindje is echter nog zo klein dat je deze bewegingen nog niet kunt voelen.

Lichamelijke ontwikkelingen van je baby bij 11 weken zwanger
De oorschelpen en neusgaten krijgen vorm en de haarzakjes op het hoofd van je baby beginnen vorm te krijgen. En de ogen? De oogjes kunnen nu dicht omdat het ooglid groot genoeg is. Pas rond de 26ste week doet je kindje de ogen weer open. De tenen en vingers van je kindje groeien steeds verder en ook duurt het niet lang meer tot er nagels ontstaan. Verder ontwikkelen maag en nieren zich verder en bij jongetjes gaan de testikels testosteron aanmaken.

Tips voor week 11 van je zwangerschap

  • Wanneer je 11 weken zwanger bent, is het ook tijd om na te denken of je borst- of kunstvoeding wilt geven.
  • Het is leuk om elke week een foto te maken van je zwangere buik. Achteraf kun je dan zien hoe je buik gegroeid is in de loop van de zwangerschap. Ook voor je kindje leuk om later terug te zien.
  • Begin alvast met het verzamelen van spulletjes voor de babykamer. Wij hebben een handige uitzetlijst voor je, ook eentje voor meerlingen.
  • Neem conctact op met een verloskundigenpraktijk en vergeet niet de zwangerschap door te geven aan je zorgverzekering.
  • Check de website van Moeders Voor Moeders. Met jouw urine kun je vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen helpen.

Benieuwd naar de volgende fase in je zwangerschap? Lees dan snel verder op de pagina 12 weken zwanger.

Uitzetlijst 11 weken zwanger

foto Inschrijven voor kraamzorg
lijn
Schrijf je in!

Inschrijven voor kraamzorg

We heten je graag welkom bij Isis Kraamzorg. Schrijf je vandaag in!

Heb je eerst nog vragen? Onze klantenservice zit voor je klaar om je alle informatie te geven die je nodig hebt.

Inschrijven voor kraamzorg

Isis kraamzorg bij jou in de buurt?

Vul je postcode in en check direct of onze kraamzorg ook bij jou in de buurt beschikbaar is

Isis kraamzorg is beschikbaar bij jou in de buurt

Schrijf je nu in

Aanmelden
Buiten werkgebied

Helaas, Isis kraamzorg is niet beschikbaar bij jou in de buurt