10 weken zwanger

Hoera! Je bent tien weken zwanger en dat betekent dat je al ongeveer een kwart van de zwangerschap achter de rug hebt. Dat ging best vlot, toch? Hebben jullie het heugelijke nieuws al aan familie en vrienden verteld? Of willen jullie de zwangerschap nog geheimhouden en lijken de weken juist máánden te duren?

Een jongetje of een meisje?

Nu je tien weken zwanger bent, beginnen de geslachtsorganen zich te ontwikkelen. Pas vanaf volgende week wordt het geslacht van je baby ook echt aan de buitenkant zichtbaar, maar zelfs dan is het op een echo nog niet te zien of je een jongetje of een meisje krijgt. Nog even geduld!

Het is een jongenHet is een meisje

De grootte van je baby

Je baby groeit nog steeds in rap tempo en is nu ongeveer vier centimeter groot. Zijn hoofdje wordt steeds ronder en zijn gezicht krijgt vorm. Zijn ‘zwemvliezen’ verdwijnen, net als de ‘staart’ die je baby op een kikkervisje deed lijken. Het wordt nu echt een mini-mensje! Het hartje van je baby wordt steeds sterker en klopt maar liefst honderdvijftig slagen per minuut, dit blijft het gedurende de hele zwangerschap ook doen. De spieren van je baby zijn nu zo ver ontwikkeld, dat zijn armen en benen met kleine schokjes in beweging komen. Hier voel je echter nog niets van.

Zwangerschapskwaaltjes in overvloed?

Als je tien weken zwanger bent, is je hCG-hormoon op zijn hoogst, wat betekent dat je deze week het meest last hebt van zwangerschapskwaaltjes. Hallo mood swings! Voel je deze weken steken in je onderbuik? Die vervelende steken, wordt ook wel bandenpijn genoemd. De banden die je buik dragen, worden namelijk opgerekt.

Je darmen

Hoewel je baby nog maar een paar gram weegt, kun jij in week tien van je zwangerschap al wel wat zijn aangekomen. Je darmen maken plaats voor je baarmoeder en daardoor kun je je flink opgeblazen voelen. Een van de oorzaken hiervan kan obstipatie zijn. Je darmen werken namelijk langzamer, zodat jij en je baby de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Niet leuk, maar wel verklaarbaar dus en geen zorgen, dit wordt weer beter.

De combinatie van obstipatie, vocht vasthouden en een opgeblazen gevoel zorgt ervoor dat je kleding ongemakkelijk strak gaat zitten. Het is te vroeg voor zwangerschapskleding, maar een rok of broek met elastische band kan wel een heel stuk comfortabeler voelen.

De verloskundige

Je hebt inmiddels waarschijnlijk een verloskundigenpraktijk gekozen en de eerste afspraak gepland. Spannend! Misschien heeft de termijnecho zelfs al plaatsgevonden en is er een uitgerekende datum bepaald. Om je kindje op een zwart-wit schermpje te kunnen bekijken is heel bijzonder… Als je een hartje hebt zien kloppen, is het een goed moment om je in kraamzorg te verdiepen.

foto Inschrijven voor kraamzorg
lijn
Schrijf je in en ontvang een leuk welkomstcadeau!

Inschrijven voor kraamzorg

We heten je graag welkom bij Isis Kraamzorg. Schrijf je vandaag in en je ontvangt nu een leuk welkomstcadeau toe!

Inschrijven voor kraamzorg

Isis kraamzorg bij jou in de buurt?

Vul je postcode in en check direct of onze kraamzorg ook bij jou in de buurt beschikbaar is

Isis kraamzorg is beschikbaar bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor kraamzorg en ontvang een prachtig cadeau!

Aanmelden
Buiten werkgebied

Helaas, Isis kraamzorg is niet beschikbaar bij jou in de buurt