Bevallen en kraamverzorgende nodig? Bel: 0513 - 727 042

10 weken zwanger

Hoera! De negende week kun je afstrepen. Je bent 10 weken zwanger en dat betekent dat je al ongeveer een kwart van de zwangerschap achter de rug hebt. Dat ging best vlot, toch? Hebben jullie het heugelijke nieuws al aan familie en vrienden verteld? Of willen jullie de zwangerschap nog geheimhouden en lijken de weken juist máánden te duren? En heb je al last van de welbekende zwangerschapskwaaltjes? Of valt het juist mee en geniet je tot nu toe volop van je zwangerschap?

Nu je bijna drie maanden zwanger bent, kun je je al inschrijven voor kraamzorg.

Inschrijven voor kraamzorg

Een jongetje of een meisje?

Nu je tien weken zwanger bent, beginnen de geslachtsorganen zich te ontwikkelen. Pas vanaf volgende week wordt het geslacht van je baby ook echt aan de buitenkant zichtbaar, maar zelfs dan is het op een echo nog niet te zien of je een jongetje of een meisje krijgt. Nog even geduld!

Geboortekaartje jongen: 10 weken zwangerGeboortekaartje meisje: 10 weken zwanger

De grootte van je baby

Je baby groeit nog steeds in rap tempo en is nu ongeveer vier centimeter groot. Zijn hoofdje wordt steeds ronder en zijn gezicht krijgt vorm. Zijn ‘zwemvliezen’ verdwijnen, net als de ‘staart’ die je baby op een kikkervisje deed lijken. Het wordt nu echt een mini-mensje! Het hartje van je baby wordt steeds sterker en klopt maar liefst honderdvijftig slagen per minuut, dit blijft het gedurende de hele zwangerschap ook doen. De spieren van je baby zijn nu zo ver ontwikkeld, dat zijn armen en benen met kleine schokjes in beweging komen. Hier voel je echter nog niets van.

Zwangerschapskwaaltjes in overvloed?

Als je tien weken zwanger bent, is je hCG-hormoon op zijn hoogst, wat betekent dat je deze week het meest last hebt van zwangerschapskwaaltjes. Hallo mood swings! Voel je deze weken steken in je onderbuik? Die vervelende steken, wordt ook wel bandenpijn genoemd. De banden die je buik dragen, worden namelijk opgerekt.

Bandenpijn bij 10 weken zwanger
Tijdens de zwangerschap groeit de baarmoeder mee met de baby. Daarbij rekken de banden van je baarmoeder op en dit is de oorzaak van bandenpijn. Wee gerust, bandenpijn is vervelend maar niet gevaarlijk voor jou of je kindje.

10 weken zwanger: steken in onderbuik
Bandenpijn is een stekende pijn die kan uitstralen naar de onderrug, vagina en schaamlippen. Je kunt het met name voelen als je plotselinge of intensieve bewegingen maakt zoals: opstaan, niezen, bukken of als je kindje zich omdraait in de buik. Rond en na de twintigste week kan bandenpijn verergeren omdat de baarmoeder dan ineens heel snel gaat groeien.

Wat kun je doen om de bandenpijn te verzachten?
Helaas kun je bandenpijn niet voorkomen maar je kunt het wel verzachten door bijvoorbeeld een warm bad/warme douchte te nemen, een kruik te gebruiken, bukken en zwaar tillen zoveel mogelijk te vermijden, voldoende rust te nemen, zoveel mogelijk een rechte houding (rechte rug) aan te nemen.

Je darmen

Hoewel je baby nog maar een paar gram weegt, kun jij in week tien van je zwangerschap al wel wat zijn aangekomen. Je darmen maken plaats voor je baarmoeder en daardoor kun je je flink opgeblazen voelen. Een van de oorzaken hiervan kan obstipatie zijn. Je darmen werken namelijk langzamer, zodat jij en je baby de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Niet leuk, maar wel verklaarbaar dus en geen zorgen, dit wordt weer beter.

De combinatie van obstipatie, vocht vasthouden en een opgeblazen gevoel zorgt ervoor dat je kleding ongemakkelijk strak gaat zitten. Het is te vroeg voor zwangerschapskleding, maar een rok of broek met elastische band kan wel een heel stuk comfortabeler voelen.

Juist nu is het belangrijk om gezond te eten, voor jou en voor je kindje. Ook moet je er uiteraard op letten wat je in je zwangerschap niet mag eten.

De verloskundige

Je hebt inmiddels waarschijnlijk een verloskundigenpraktijk gekozen. Isis Kraamzorg werkt nauwe samen met de verloskundigen om ervoor te zorgen dat jij/jullie een perfect geregelde geboortezorg krijgen.

Heb je de eerste afspraak bij de verloskundige al gepland? Spannend! Misschien heeft de termijnecho zelfs al plaatsgevonden en is er een uitgerekende datum bepaald. Om je kindje op een zwart-wit schermpje te kunnen bekijken is heel bijzonder… Als je een hartje hebt zien kloppen, is het een goed moment om je in kraamzorg te verdiepen.

Nieuwsgierig wat de volgende zwangerschapsweek voor jou in petto heeft? Lees dan snel verder op de pagina 11 weken zwanger

Meer weten over voeding tijdens je zwangerschap?

Marloes Korver-Waardijk, diëtiste en sportprofessional van optimavita.nl je, vertelt je in een vijftal video’s alles over voeding tijdens de zwangerschap: gezond eten, welke voeding je beter kunt vermijden, dranken, supplementen en feiten en fabels.

foto Inschrijven voor kraamzorg
lijn
Schrijf je in!

Inschrijven voor kraamzorg

We heten je graag welkom bij Isis Kraamzorg. Schrijf je vandaag in!

Inschrijven voor kraamzorg

Isis kraamzorg bij jou in de buurt?

Vul je postcode in en check direct of onze kraamzorg ook bij jou in de buurt beschikbaar is

Isis kraamzorg is beschikbaar bij jou in de buurt

Schrijf je nu in

Aanmelden
Buiten werkgebied

Helaas, Isis kraamzorg is niet beschikbaar bij jou in de buurt