Veelgestelde vragen kraamzorg
Wanneer vraag ik kraamzorg aan?
We raden je aan je rond de twaalfde week van je zwangerschap in te schrijven voor kraamzorg.
Hoe kan ik me inschrijven voor kraamzorg?
Via onze website kun je je inschrijven voor kraamzorg. Vragen kun je stellen aan onze klantenservice: 0513 – 727042.
Wanneer krijg ik de intake?
Je krijgt tussen week 22 en week 24 van je zwangerschap een intakegesprek. Dit gesprek is bij je thuis of telefonisch bij een volgend kindje. Bij een volgend kindje kun je ook een huisbezoek krijgen: op indicatie, op verzoek van de verloskundige of op eigen verzoek (op eigen kosten). De intaker neemt vanaf week 21 van je zwangerschap telefonisch contact met je op om een afspraak voor de intake te maken.
Kan ik zelf aangeven wat mijn voorkeuren zijn m.b.t. de kraamzorg/kraamverzorgende?
Om de eerste periode na de bevalling zo prettig mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat jouw kraamverzorgende goed bij jou past. Tijdens de intake brengen we al je/jullie wensen in kaart om uiteindelijk een goeie match met de kraamverzorgende te kunnen maken.
Hoeveel uur kraamzorg krijg ik?
Kraamzorg zit in de basisverzekering. Standaard heb je recht op 49 uur kraamzorg verdeeld over acht dagen. De kraamverzorgende bespreekt met jou de verdeling van de uren. Dit is flexibel. Het wettelijk minimum is 24 uur verdeeld over acht dagen. In sommige situaties wordt meer kraamzorg geleverd dan het basispakket van 49 uur, bijvoorbeeld als het (borst)voeden niet op gang komt of als je je erg onzeker voelt. De kraamverzorgende kan dan, in overleg met de verloskundige, aangeven dat er meer zorg nodig is.
Wat kost kraamzorg?
Er geldt voor ieder uur kraamzorg een wettelijke eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage geldt alleen voor kraamzorg na de bevalling.
Kan ik meer uren kraamzorg bijkopen?
Isis Kraamzorg biedt je de mogelijkheid om na de standaard 49 uur kraamzorg extra zorguren te kopen. Ook is het mogelijk om het aantal kraamdagen uit te breiden. Helaas wordt kraambijkoop niet vergoed door de verzekeraar, tenzij je een medische indicatie hebt.
Vergoedt mijn verzekeraar kraamzorg van Isis Kraamzorg?
Isis Kraamzorg heeft met alle zorgverzekeraars een contract. Je zorgverzekeraar vergoedt kraamzorg bijna volledig. Er geldt voor ieder uur kraamzorg een wettelijke eigen bijdrage.
Krijg ik nog kraamzorg als ik langer in het ziekenhuis moet blijven?
Standaard heb je recht op 49 uur kraamzorg verdeeld over acht dagen. Als je in het ziekenhuis bevalt, worden de dagen die je in het ziekenhuis moet blijven afgetrokken van het aantal dagen kraamzorg. Voor één ziekenhuisdag lever je het gemiddelde aantal uur per dag in. De dag dat je thuiskomt, telt niet mee als ziekenhuisdag.
Krijg ik ook couveuse nazorg?
In sommige gevallen is het nodig dat je kindje na de geboorte een periode in de couveuse of op de kinderafdeling ligt. Wanneer het moment is aangebroken dat jullie kindje naar huis mag, kun je voor allerlei vragen komen te staan. Onze kraamverzorgende kan je dan ondersteunen en helpen. Uitgestelde kraamzorg kan gegeven worden vanaf de tiende dag tot maximaal drie maanden na de bevalling. Vraag gerust bij je verzekeraar of jullie in aanmerking komen voor uitgestelde kraamzorg.
Krijg ik ook langer kraamzorg bij een meerling?
Je hebt bij een meerling recht op extra uren kraamzorg: twee uur extra per dag. Ook kun je tot en met de tiende dag kraamzorg krijgen. Wanneer je kindjes eerst in het ziekenhuis blijven, heb je misschien recht op verlate kraamzorg. Dit hangt echter af van de voorwaarden van je verzekeraar. Je kunt hiernaar informeren bij je verzekeraar.
Krijg ik automatisch een kraampakket?
Meestal krijg je het kraampakket gewoon gratis toegestuurd door je (aanvullende) zorgverzekering. Zo niet? Dan kun je deze ook tegen betaling bij je zorgverzekering aanvragen. Meer informatie hierover kun je krijgen bij je zorgverzekeraar.
Wat moet ik allemaal aanschaffen voor de baby?
Wij hebben een handige uitzetlijst voor je.
Waar kan ik spullen als bedverhogers, kolven en een kraambed huren?
Deze kun je eenvoudig regelen via onze partner Medipoint. Medipoint haalt de hulpmiddelen gratis op als je ze niet meer nodig hebt.
Veelgestelde vragen kraamtijd
Wat doet mijn kraamverzorgende allemaal?
Tijdens de bevalling staan we aan je zijde. Daarnaast beoordeelt je kraamverzorgende met een deskundig oog de gezondheid van jou en je baby, stelt wanneer nodig en in overleg de zorg bij, geeft je goede tips en adviezen over de verzorging en gezondheid van jou en je baby, ondersteunt je tijdens het geven van borst- en flesvoeding en geeft nuttige voedingsadviezen en ondersteunt jou en je gezin bij het doen van huishoudelijke taken, zodat je weer op krachten kunt komen. Bij Isis Kraamzorg krijg je kraamzorg die aansluit op jouw behoeften, wensen en noodzaak.
Biedt mijn kraamverzorgende ook ondersteuning bij borstvoeding?
Tijdens de kraamweek helpt onze kraamverzorgende jou zo goed mogelijk bij het voeden van jullie baby. Door jaarlijkse scholing en training beschikt zij over alle kundigheid en slimme tips. Daarnaast kan ze, bij specifieke problemen, hulp inschakelen van de borstvoedingscoaches en lactatiekundige van Isis Kraamzorg.
Als de kraamverzorgende naar huis is, kan ik jullie dan nog bellen met mijn vragen?
Uiteraard kun je ons dan nog bellen. Kijk op onze website voor de contactgegevens.
Hoe maak ik het babybedje veilig op?
Kijk hiervoor op onze website voor meer informatie. Daar staat ook een handig instructiefilmpje.
Mijn baby huilt en ik wil graag slapen, wat kan ik doen?
We begrijpen dat slapen is wat je als jonge ouder graag wilt, maar weet ook dat baby’s ons ritme nog niet kennen. Vanuit een veilige warme moederschoot de grote weide wereld in, is voor een pasgeborene vaak erg beangstigend. Het enige wat zij kunnen is huilen. Je kindje vraagt om geborgenheid en liefde. De beste tip is je kindje te troosten en bij je te nemen, Neem de kans waar op de momenten dat je kindje slaapt, dus ook overdag, zelf rust te nemen en mogelijk wat slaap in te halen.
Moet ik de kruik vullen met gekookt water of met heet water?
Het vullen van een kruik gaat in overleg met de kraamverzorgende. Zij informeert je erover tijdens de zorg. Als je kindje zichzelf goed warm kan houden, is een kruik niet meer noodzakelijk. Voor het opwarmen van een bedje is een hete waterkruik meestal voldoende en de meest veilige manier.
Mijn baby is te koud of te warm, wat moet ik doen?
Om hierop de juiste acties te ondernemen, moet je eerst weten wat de oorzaak van de lage of hoge temperatuur is. Soms voelen handjes en voetjes koud. Om effectief te voelen, kun je het beste het nekje van je baby voelen. Een tweede dekentje of wat warme kleertjes helpen vaak al voldoende.
Mijn baby is onrustig, wat moet ik doen?
Als je baby onrustig en huilerig is, kan het zijn dat hij of zij erg moe is en gewoon lekker wil slapen. Ook kan het zijn dat je baby geborgenheid mist. In alle rust knuffelen en aanraken, is dan een hele prettige manier om je kindje rustig te krijgen.
Mijn baby wil steeds aan de borst, mag dit?
In principe mag je kindje zo vaak en zo lang aan de borst drinken al hij/zij daar behoefte aan heeft. Bedenkt wel dat het drinken effectief moet zijn. Het kan ook zijn dat je kindje behoefte aan aandacht heeft.
Mijn baby heeft krampjes, wat kan ik doen?
Ook hiervoor geldt dat rust en geduld een effect op krampjes kan hebben. Het masseren van de buik of de baby over je arm leggen, zodat de buik tegendruk ervaart, kan een handige tip zijn.
Mijn baby mag om de drie uur borstvoeding maar hij/ zij heeft nu al honger. Mag de baby eerder voeding?
Borstvoeding is gebaseerd op vraag en aanbod. De ene keer heb je zelf ook behoefte aan twee boterhammen in plaats van één. Zo kan het ook voor je kindje zo zijn dat hij/zij wat eerder trek heeft. Een klok of ritme is iets waar alleen volwassenen mee werken.
Het navelstompje is eraf gevallen, moet ik dit nog speciaal verzorgen?
Een speciale verzorging is niet noodzakelijk als na het afvallen van de stomp de navel er mooi schoon uitziet. Een gaasje of een dot watten met lauw water kan helpen de navel schoon te vegen. Mocht er nog wild vlees te zien zijn, dan is het wenselijk de verloskundige of je huisarts er een keer naar te laten kijken.
Er zit bloed in de pamper, wat is er aan de hand?
Veel baby’s kunnen de eerste dagen, vooral als ze nog maar weinig plassen, een oranje aanslag in de luier (uraten) hebben. Dit zijn kleine uraatkristallen. Bewaar de luier zodat de kraamverzorgende deze de volgende dag kan beoordelen.
Ik kan mijn baby niet wakker krijgen voor een voeding, wat moet ik doen?
Wakker maken van je baby kan soms lastig zijn. Bedenk of het zonder risico is dat je je baby nog even door laat slapen zodat hij/zij uit zichzelf wakker wordt. Besef dat zij geen wekker in hun hoofdje hebben. Wil jij je kindje toch wakker maken, bedenk dan hoe je dat zelf het liefste zou willen: in alle rust de kamer lichter maken, rustig gaan spreken, zachtjes aanraken en je baby oppakken.
Veelgestelde vragen bevalling
Wat zet ik klaar voor een ziekenhuisbevalling?
Wanneer je in het ziekenhuis gaat bevallen, is het verstandig om een tas met de benodigde spullen ruim van tevoren klaar te hebben staan. Op onze handige uitzetlijst lees je welke spullen je daar het beste in kunt doen.
Wat moet ik in huis hebben voor een thuisbevalling?
Op onze uitzetlijst lees je, wat je nodig hebt voor een thuisbevalling.
Wanneer bel ik de kraamverzorgende als de bevalling begint?
Als je weeën hebt, bel je eerst de huisarts of verloskundige en direct daarna Isis Kraamzorg. Wij informeren je kraamverzorgende dat je bevalling is begonnen De kraamverzorgende assisteert de verloskundige bij een thuisbevalling en een ziekenhuisbevalling. Als je poliklinisch bevalt, ga je met je verloskundige en je kraamverzorgende naar het ziekenhuis als de bevalling begint.
Is de kraamverzorgende al aanwezig in het ziekenhuis?
Als je poliklinisch bevalt, ga je met je verloskundige en je kraamverzorgende naar het ziekenhuis als de bevalling begint. De kraamverzorgende ondersteunt jou, je partner en de verloskundige tijdens de weeën en de bevalling. Na de bevalling gaat ze meteen met je mee naar huis.
Ondersteunt de kraamverzorgende ook bij de bevalling?
Tijdens je bevalling word je in de eerste plaats ondersteund door je verloskundige. Zij of hij wordt geholpen door de kraamverzorgende van Isis Kraamzorg die ook opgeleid is voor het begeleiden van bevallingen.
Veelgestelde vragen Kraambank
Wanneer kom ik in aanmerking voor de Kraambank?
Isis Kraamzorg heeft een eigen Kraambank. Als je een babyuitzet niet zelf kunt betalen, kun je een beroep doen op de Kraambank. Misschien is de Kraambank ook wel iets voor jou. Praat erover met je verloskundige, gynaecoloog of intaker; zij weten precies wat je nodig hebt voor je baby. Als de Kraambank hierbij kan helpen, neemt de verloskundige, gynaecoloog of intaker voor jou contact met ons op. Wij zijn dus niet open voor iedereen, maar alleen voor (aanstaande) ouders die zijn aangemeld. Na deze aanmelding nemen wij contact met je op om een afspraak te maken voor een bezoek aan de Kraambank in Heerenveen of Groningen.
Isis kraamzorg bij jou in de buurt?
Vul je postcode in en check direct of onze kraamzorg ook bij jou in de buurt beschikbaar is
Helaas, Isis kraamzorg is niet beschikbaar bij jou in de buurt