Bevallen en kraamverzorgende nodig? Bel: 0513 - 727 042

Zwanger van een meerling?

Gefeliciteerd, je bent zwanger van een meerling! Er ontbreekt een spannende en hectische tijd aan waarin je veel moet regelen en waarin je vast veel vragen hebt. En vaak is je zwangerschap korter en heb je dus minder tijd om dingen te regelen. We helpen je graag met tips voor een meerlingenzwangerschap.

Al kraamzorg aangevraagd?

Praktische tips

  • Wanneer je dit graag wilt, kunnen we het intakegesprek voor de kraamzorg eerder inplannen voor je zodat we je in een vroeger stadium tips en adviezen kunnen geven.
  • Begin eerder met de aanschaf van de babyuitzet en de babykamer. De kans is namelijk groot dat je wat eerder gaat bevallen. Wat heb je allemaal nodig? Check hiervoor onze speciale uitzetlijst met daarop ook informatie over hoeveelheden die je voor een meerling moet aanschaffen. Je hoeft namelijk echt niet twee of drie keer zoveel kleertjes aan te schaffen bij een meerling. Bij een tweeling is anderhalf keer genoeg. Ga bij een drieling uit van twee keer zoveel. Bedenk wel dat een meerling vaak kleiner en lichter is en je dus wat kleinere maatjes aan moet schaffen: 44-50-56.
  • Je hoeft echt niet alles nieuw te kopen. Veel spulletjes gebruik je immers maar korte tijd. Je kunt vaak wel dingen lenen of neem eens een kijkje op Marktplaats. Kinderwagens voor meerlingen, boxen, bedjes etc. staan hier vaak voor een leuk prijsje te koop.
  • Meerling-baby’s zijn gewend aan de bewegingen van hun broertje of zusje in de buik. Leg ze dus bij voorkeur dicht bij elkaar in de buurt, anders gaan ze elkaar missen. Samen in één bed slapen raden we, in verband met de veiligheid, echter af.
  • Je hebt bij een meerling recht op extra uren kraamzorg: twee uur extra per dag. Ook kun je tot en met de tiende dag kraamzorg krijgen. Wanneer je kindjes eerst in het ziekenhuis blijven, heb je misschien recht op verlate kraamzorg. Dit hangt echter af van de voorwaarden van je verzekeraar. Je kunt hiernaar informeren bij je verzekeraar.
  • Je verloskundige of gynaecoloog kan je helpen met al je inhoudelijke vragen over je zwangerschap: hoe verloopt de bevalling, waar moet ik op letten voor de gezondheid van je kindjes en van jezelf etc.
  • Tot slot: vraag hulp! Van familie, je buurvrouw, vriendinnen etc. Mensen willen vaak graag wat voor je doen: boodschappen, een heerlijke maaltijd koken etc.
foto Handige links
lijn
Een meerling op komst?

Handige links

Tips voor een meerlingenzwangerschap: externe informatie

De Nederlandse Vereniging voor Ouders van Meerlingen (NVOM) is de belangenvereniging voor (aanstaande) meerlingouders.

Kindje op komst

DeVerloskundige

Isis kraamzorg bij jou in de buurt?

Vul je postcode in en check direct of onze kraamzorg ook bij jou in de buurt beschikbaar is

Isis kraamzorg is beschikbaar bij jou in de buurt

Schrijf je nu in

Aanmelden
Buiten werkgebied

Helaas, Isis kraamzorg is niet beschikbaar bij jou in de buurt