Bevallen en kraamverzorgende nodig? Bel: 0513 - 727 042

Zorg voor je baby

De kraamverzorgende is er voor de zorg voor je baby. Ze houdt de gezondheid van je baby nauwlettend in de gaten en voert dagelijks medische controles uit. Natuurlijk probeert ze zoveel mogelijk kennis aan je over te dragen. Als geheugensteuntje komen deze tips en weetjes vast ook prima van pas!

Direct inschrijven voor onze kraamzorg?
foto Tips en weetjes zorg voor je baby
lijn
Tips en weetjes voor na de bevalling

Tips en weetjes zorg voor je baby

Hieronder lees je meer over de volgende onderwerpen als het gaat om zorg voor je baby:

  • Hygiëne
  • Lichaamstemperatuur
  • Een veilige babykamer
  • Navelstompje
  • Natte luiers
  • Kleur
  • Hielprik en gehoortest
  • Grote broer/zus
  • Vitamine D en K
  • Gewicht
  • Darmkrampjes
  • Pseudo-menstruatie
  • Huilen

Lees verder over onze kraamplussen elders op deze website.

Zorg voor je baby: hygiëne

Het is belangrijk om voor en na de verzorging van je baby handen te wassen. Zo kun je geen bacteriën overdragen.

Lichaamstemperatuur

De kraamverzorgende controleert dagelijks de temperatuur van je kindje. Voor een baby is 36,5°C tot 37,5°C normaal. Het is belangrijk om te weten of je kindje een normale temperatuur heeft, omdat hij zijn eigen lichaamstemperatuur nog niet kan regelen. Na ongeveer een week kan je baby zichzelf goed op temperatuur houden.

Een veilige babykamer: zorg voor je baby

Zorg ervoor dat het in de babykamer niet te koud of te warm is. Tussen de 16°C en 18°C is een prima temperatuur. Op de pagina ‘Veilig en comfortabel slapen, vind je meer informatie over een veilig babyslaapcomfort. Maak het bedje of wiegje op met lakentjes en een dekentje. Maak het bedje laag op en gebruik geen dekbed, stootkussens tegen de rand of een zeiltje. Het is aan te bevelen dat je kindje dag en nacht bij jou in de kamer verblijft (rooming-in). Kijk voor meer informatie in de folder ‘Slaap veilig. Slaap lekker.’

Navelstompje

Het navelstompje droogt langzaam in en laat vaak na de zevende dag vanzelf los, samen met het klemmetje. Waarschuw de verloskundige wanneer het blijft bloeden.

Natte luiers

Aan de hand van het aantal natte luiers, kan de kraamverzorgende controleren of je kindje voldoende vocht binnenkrijgt en of de nieren goed werken. Donkerroze of rood gekleurde urine is niets om je zorgen over te maken. Dit wordt veroorzaakt door zogenaamde urinekristallen, ook wel uraten genoemd.

Kleur

Sommige baby’s krijgen tijdens de kraamweek een gelige kleur. Dit betekent dat de lever nog niet optimaal werkt. Zorg ervoor dat je kindje voldoende voeding krijgt, minimaal zes voedingen per dag. Dit is belangrijk om de afvalstoffen af te voeren.

Zorg voor je baby: hielprik en gehoortest

In de eerste week na de geboorte, komt een GGD-medewerker langs voor de hielprik en gehoortest. Met het hielprikonderzoek wordt het bloed van je kindje onderzocht op een aantal ernstige zeldzame aandoeningen. Met de gehoortest wordt gemeten of je baby goed genoeg hoort om te leren praten. Veel moeders ervaren het hielprikje als vervelend. Dat is niet erg. De kraamverzorgende is bij je en zorgt ervoor dat je baby rustig is.

Grote broer en/of zus

Voor alle kinderen is de komst van een nieuw broertje of zusje een ingrijpende gebeurtenis. Het is daarom belangrijk om elk gezinslid zoveel mogelijk te betrekken bij de baby. De kraamverzorgende zorgt voor jou en je baby maar óók voor de papa en grote broer(s) en/of zus(sen).

Vitamine D + K

Borstgevoede baby’s hebben extra vitamine D en K nodig. Je kunt deze vitamines het best in druppelvorm op een lepeltje aanbieden. Vitamine D speelt een rol in de botaanmaak en draagt bij aan een sterk gebit. Vitamine K bevordert de bloedstolling. Als je kindje flesvoeding krijgt, hoef je geen vitamine K te geven. Vitamine K is al aan flesvoeding toegevoegd. Vitamine D is echter wel nodig!

Gewicht

De kraamverzorgende weegt je kindje dagelijks. Het is niet vreemd dat je baby de eerste dagen een beetje afvalt. Het duurt even voordat hij er aan gewend is zijn eigen voedsel te verteren. Na ongeveer 14 dagen is je kindje weer op geboortegewicht.

Darmpkrampjes

In de eerste paar weken na de geboorte krijgen veel baby’s last van krampjes. Een baby met darmkrampjes loopt rood aan, huilt met lange uithalen en trekt zijn beentjes op. Als je baby darmkrampjes heeft, vindt hij het fijn om op je blote buik te liggen of rondgedragen te worden op de arm of in een babydraagzak. Ook kun je over zijn buikje wrijven en licht masseren. Meestal verdwijnen de krampjes na drie maanden. De oorzaak van krampjes is niet echt bekend. Men denkt dat het komt omdat de darmflora zich nog moet aanpassen aan het verteren van voedsel. Als je borstvoeding geeft, kan een krampaanval ook het gevolg zijn van iets wat jij hebt gegeten.

Pseudo-menstruatie

Meisjes baby’s kunnen een nep menstruatie krijgen, ook wel ‘pseudo menstruatie’ genoemd. In de baarmoeder krijgt je baby ook wat van jouw hormonen mee. Hierdoor kan er na de geboorte wat bloed of extra afscheiding uit de vagina van je dochtertje komen. Diezelfde hormonen kunnen ook zorgen voor opgezette borstjes. Dit is normaal en gaat na enkele dagen vanzelf over.

Huilen

Vlak na de geboorte huilt je baby veel. Dat is een goed teken: de lucht die hij inademt, maakt zijn luchtwegen schoon en zet het functioneren van de longen in gang. Een baby huilt ook omdat hij honger heeft, moe is, of zich onbehaaglijk voelt door krampjes, een vieze luier, te koud, te warm, ziek, etc.

Isis kraamzorg bij jou in de buurt?

Vul je postcode in en check direct of onze kraamzorg ook bij jou in de buurt beschikbaar is

Isis kraamzorg is beschikbaar bij jou in de buurt

Schrijf je nu in

Aanmelden
Buiten werkgebied

Helaas, Isis kraamzorg is niet beschikbaar bij jou in de buurt