Bevallen en kraamverzorgende nodig? Bel: 0513 - 727 042

Direct na de bevalling

Nu je baby is geboren, is het zover om ongestoord kennis met elkaar te maken. Deze kennismaking is de basis voor jullie toekomst.

Vragen? Neem gerust contact met ons op!
foto Aandachtspunten voor jou
lijn
Aandachtspunten voor jou na de bevalling

Aandachtspunten voor jou

Vlak na de bevalling is je baby heel helder en alert. Daarom is dit ook het mooiste moment om je baby voor het eerst te voeden. Bij borstvoeding is het aanleggen een extra stimulans voor de baarmoeder om samen te trekken. Een aantal aandachtspunten voor jou voor na de bevalling staan hieronder.

Vloeien
Omdat er in je baarmoeder een wond zit op de plaats waar de placenta heeft gezeten, verlies je flink wat bloed en soms wat stolsels. Als de baarmoeder goed samentrekt, vermindert het bloedverlies. De kraamverzorgende houdt dit in de gaten.

Plassen
Voor een goede samentrekking van de baarmoeder is een lege blaas noodzakelijk. Het is belangrijk om binnen zes uur na de bevalling te plassen. Tijdens het plassen kan er een licht bijtende pijn ontstaan bij scheurtjes of hechtingen. Om dit te verlichten en vanuit hygiënisch oogpunt, is het advies om te spoelen met lauw water.

foto Aandachtspunten voor de baby
lijn
Aandachtspunten voor de baby na de bevalling

Aandachtspunten voor de baby

Geboren worden is ook voor je baby een avontuur. Aan de hand van controles kan de kraamverzorgende zien hoe je baby hiervan herstelt. Een aantal aandachtspunten voor je baby staan hieronder.

Temperatuur
De baby moet vanaf nu zelf de temperatuur kunnen regelen. Tussen de 36.5 en 37.5 is een normale temperatuur voor een baby. Daarom controleert de kraamverzorgende de temperatuur een aantal keren. Soms is een extra deken of kruikje nodig.

Urine en ontlasting
Na de bevalling noteert de kraamverzorgende alle natte en vieze luiers in het zorgdossier. De eerste ontlasting van je baby wordt meconium genoemd. Dit is een zwarte kleverige substantie.

Navelstompje
Meteen na de geboorte wordt de navelstreng afgeklemd en doorgeknipt. De kraamverzorgende controleert regelmatig of het navelklemmetje goed klemt.

Als je je zorgen maakt

De kraamverzorgende heeft je geadviseerd op welke punten je moet letten in de eerste uren na de bevalling. Jullie hebben samen besproken wat het normale verloop is en wat je zou kunnen doen als iets anders gaat. Als je je zorgen maakt over jezelf of over jullie baby, neem dan contact op met je verloskundige voor overleg. We hebben ook een handige belinstructie kraambed voor je waarin je kunt lezen wat ‘normaal’  is en wanneer we je aanraden actie te ondernemen. Deze belinstructie is er in het Nederlands, Engels, Arabisch en Turks.

Regelen na de geboorte

  • Aangeven van je kindje. Dit doe je binnen drie dagen in de gemeente waar je kindje geboren is.
  • Neem contact op met je zorgverzekeraar om je kindje bij te schrijven op je polis. Check ook even je andere verzekeringen om te kijken of hier nog wat aan veranderd moet worden.
  • Gaat je kindje naar de opvang? Vraag dan de Kinderopvangtoeslag aan bij de Belastingdienst binnen drie maanden nadat je kindje voor het eerst naar de opvang is gegaan.
  • Pas eventueel je bestaande testament aan of laat een testament opstellen (bijvoorbeeld bij het toewijzen van een voogd).
  • Open eventueel een spaarrekening voor je kindje.

Isis kraamzorg bij jou in de buurt?

Vul je postcode in en check direct of onze kraamzorg ook bij jou in de buurt beschikbaar is

Isis kraamzorg is beschikbaar bij jou in de buurt

Schrijf je nu in

Aanmelden
Buiten werkgebied

Helaas, Isis kraamzorg is niet beschikbaar bij jou in de buurt