Bevallen en kraamverzorgende nodig? Bel: 0513 - 727 042

Gratis kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Alle zwangere vrouwen krijgen vanaf 16 december de vaccinatie tegen kinkhoest gratis aangeboden. Lees hier alles over in onderstaand artikel van het GGD:

Vanaf 16 december 2019 krijgen alle zwangere vrouwen in Nederland de vaccinatie tegen kinkhoest gratis aangeboden. Deze vaccinatie wordt ook wel de ’22 wekenprik’ genoemd.

Eerder was de vaccinatie alleen tegen betaling te krijgen. Maar vanaf 16 december 2019 zit de vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma en is de prik gratis te krijgen. Vrouwen die 22 weken of langer zwanger zijn, kunnen de prik halen bij de plaatselijke GGD.

De werking van de 22 wekenprik
Door de moeder te vaccineren is haar baby meteen vanaf de geboorte beschermd tegen een kinkhoestinfectie. Kinkhoest is erg gevaarlijk voor jonge baby’s die nog niet zijn ingeënt.

Wilma Heuvelman, jeugdverpleegkundige van GGD Groningen legt uit: “Door de zwangere dit vaccin te geven, maakt de moeder antistoffen aan die tegen kinkhoest beschermen. Deze antistoffen komen bij de baby terecht. De baby is dan direct vanaf de geboorte beschermd. Je geeft de moeder dus een prik om de baby te beschermen. Als de moeder zich tijdens haar zwangerschap niet laat vaccineren, dan heeft de baby zelf na de geboorte een extra vaccinatie nodig om beschermd te zijn tegen kinkhoest.”

Kinkhoest in Nederland
Jaarlijks worden er gemiddeld 170 baby’s met kinkhoest in het ziekenhuis opgenomen. Kinkhoest kan bij baby’s leiden tot longontsteking, ademnood, hersenschade en soms zelfs tot overlijden.

Zwangere vrouwen in Groningen
Ben je (langer dan) 22 weken zwanger en wil je je laten vaccineren? GGD Groningen biedt op verschillende locaties in de provincie momenten aan waarop zwangeren hun vaccinatie kunnen halen. Neem wel je legitimatiebewijs mee!

Bron: www.ggd.groningen.nl

Op de website van GGD Groningen vind je een overzicht van de tijden en locaties van de vaccinaties.

 

Isis kraamzorg bij jou in de buurt?

Vul je postcode in en check direct of onze kraamzorg ook bij jou in de buurt beschikbaar is

Isis kraamzorg is beschikbaar bij jou in de buurt

Schrijf je nu in

Aanmelden
Buiten werkgebied

Helaas, Isis kraamzorg is niet beschikbaar bij jou in de buurt