Bevallen en kraamverzorgende nodig? Bel: 0513 - 727 042

Fopspeengebruik

Een baby wil graag zuigen, zeker wanneer hij zich ongemakkelijk voelt. Het zuigen heeft een kalmerende werking. Je kunt een fopspeen gebruiken om je huilende of onrustige baby te kalmeren. Het gebruik van een fopspeen heeft echter ook nadelen.

Vragen? Mail of bel ons gerust!
foto Nadelen fopspeen
lijn
Een fopspeen kalmeert, maar heeft ook nadelen

Nadelen fopspeen

Lees hieronder meer over de diverse nadelen van de fopspeen:

  • Zuigverwarring
  • Vermoeidheid en het missen van voedingssignalen

Het advies is om pas met een fopspeen te beginnen als de borstvoeding goed gaat. Ook het gebruiken van flesvoeding is niet aan te raden als de borstvoeding nog op gang moet komen.

Zuigverwarring

Sommige baby’s raken in de war door een fopspeen. Door een fopspeen te gebruiken kan het gebeuren dat je kindje zich minder of niet meldt voor een voeding. Hierdoor kan je melkproductie teruglopen en je baby minder goed groeien.

Drinken aan de borst is bovendien anders dan zuigen aan een fopspeen. Je borst is zacht en vormbaar en je baby moet zijn mond wijd open doen om aan te happen. Wanneer hij dan zuigt, komt er melk. Een fopspeen is voorgevormd en stevig waardoor je kindje het mondje maar een klein stukje hoeft te openen. Ook komt er geen melk.

Het is heel moeilijk voor een baby om de ene keer de borst en de andere keer een speen te krijgen. Je kindje moet het aan de borst drinken nog leren. Een baby die op de speenmanier aan de borst probeert te drinken, krijgt niet de melk die hij verwacht en kan gefrustreerd raken, gaan huilen of zelfs weigeren aan de borst te drinken. Op die manier krijgt je baby niet de melk die hij nodig heeft en leert hij niet om goed aan de borst te drinken.

Vermoeidheid en missen van voedingssignalen

Als een baby op een fopspeen zuigt, kan hij daar erg moe van worden, in slaap vallen en zo een voedingsmoment missen. Hij kan ook minder sterk aan de borst gaan drinken. Ook dit kan ervoor zorgen dat je melkproductie afneemt.

Gebruik van fles tijdens de borstvoeding

Ook het gebruik van een fles raden we niet aan in de periode dat je borstvoeding nog op gang moet komen. Wanneer je borstvoeding eenmaal goed loopt en je wilt graag afgekolfde melk gaan geven omdat je bijvoorbeeld weer wilt gaan werken, dan is het verstandig om vanaf vier tot zes weken te beginnen met het geven van een flesje (afgekolfde) melk. Dit om te voorkomen dat je kindje op langere termijn de fles weigert.

Advies: eerst de borstvoeding goed op gang

Het advies is om pas met een fopspeen te beginnen wanneer de borstvoeding goed gaat. Je kunt uiteraard ook altijd advies vragen aan de kraamverzorgende of een lactatiekundige.

foto Kraambank
lijn
Tweedehands babyspullen krijgen een tweede leven via onze Kraambank!

Kraambank

Heb je na de kraamtijd babyspullen over? Denk dan eens aan onze Kraambank.

Wij zamelen tweedehands babykleding en -artikelen in en geven die via de Kraambank door aan gezinnen die het nodig hebben.

Kraambank

Isis kraamzorg bij jou in de buurt?

Vul je postcode in en check direct of onze kraamzorg ook bij jou in de buurt beschikbaar is

Isis kraamzorg is beschikbaar bij jou in de buurt

Schrijf je nu in

Aanmelden
Buiten werkgebied

Helaas, Isis kraamzorg is niet beschikbaar bij jou in de buurt