Zorg voor moeder

De kraamverzorgende van Isis Kraamzorg legt je regelmatig in de watten. Daarnaast doet ze tijdens de kraamtijd dagelijks medische controles van o.a. baarmoeder, eventuele hechtingen, lichaamstemperatuur, polsslag, etc. De resultaten van de controles noteert ze in het zorgdossier. De verloskundige kan deze gegevens ook inzien.

Baarmoeder

De kraamverzorgende drukt met platte vingers onder je navel. Zo controleert ze of je baarmoeder goed samentrekt. Zorg ervoor dat je veel en regelmatig plast, want de baarmoeder krimpt beter bij een lege blaas.  

Borsten

De kraamverzorgende controleert je borsten regelmatig op tepelkloofjes en mogelijke borstontsteking. 

Een paar dagen na de bevalling worden je borsten groter en voelen ze gespannen aan. Dit heet ‘stuwing’. Het is een gevolg van het op gang komen van de melkproductie. Stuwing krijg je vaak ook als je baby kunstvoeding krijgt.

Hechtingen

Het kan zijn dat je bent gehecht na de bevalling. Dit gebeurt onder lichte of plaatselijke verdoving. Jekraamverzorgendecontroleert dagelijks of de wond goed geneest.  

Rust & ontspanning

Genoeg rust en ontspanning nemen is belangrijk als je borstvoeding geeft. Borstvoeding geven kost veel energie. Wanneer je voldoende slaapt, komt dat ook het lichamelijke herstel ten goede. 

Jekraamverzorgendeadviseert je daarom overdag te slapen, wanneer je baby ook slaapt. Een half uurtje rust kan al wonderen doen! Dekraamverzorgendezorgt ervoor dat je tijdens het slapen geen telefoontjes krijgt of bezoek ontvangt.

Lichaamstemperatuur & polsslag

Dekraamverzorgendevoelt dagelijks je pols en neemt je temperatuur op. Een beetje verhoging tijdens de eerste kraamdagen is niet ongewoon.  

Eten & drinken

Goede voeding is een eerste vereiste om aan te sterken. Daarom verwent dekraamverzorgendeje in de kraamtijd met gezond en lekker eten. Probeer niet af te vallen, zeker niet wanneer je borstvoeding geeft. Bedenk dat je kindje een beetje met je 'mee-eet'.

Ook drinken is belangrijk. Als jij je goed voelt en je urine is helder, dan krijg je voldoende vocht binnen. Wees, zeker als je borstvoeding geeft, voorzichtig met alcohol. De baby drinkt mee! Voor roken geldt hetzelfde. Ook als je geen borstvoeding geeft, is roken, in de ruimte waar je baby is, niet wenselijk.