Bevallen en kraamverzorgende nodig? Bel: 0513 - 727 042

Werken als kraamverzorgende in coronatijd

“Met babyborn en stressbal aanwijzingen geven”
Werken als kraamverzorgende in coronatijd

Het coronatijdperk en de anderhalve metersamenleving. Wat betekent dit als je als kraamverzorgende aan het werk bent? Wij vroegen kraamverzorgende Gineke naar haar ervaringen. Hoe ervaart zij het werken in coronatijd? Wat merkt ze bij de gezinnen? En wat is het grootste verschil met het werken voor corona?

Fases
Gineke vertelt dat zij verschil ziet in de eerste periode van de corona-uitbraak, de weken daarna en de fase waarin we nu zitten: “Ik merkte bij de gezinnen dat iedereen het helemaal in het begin nog niet zo serieus nam. Ik dacht zelf ook: het is nog niet in Groningen, zo’n vaart zal het allemaal wel niet lopen. Maar dan wordt het serieuzer en merk je toch wel angst. Zowel bij de gezinnen als bij jezelf. Het viel me op dat er meer dames pas met 42 weken leken te bevallen. Net of ze het onbewust tegenhielden. Zelf was ik vooral heel bang dat ik het virus mee naar de gezinnen of mee naar huis zou nemen. Dus beperkte ik mijn contacten. Zowel van mijzelf als van mijn gezinsleden. Ik heb twee pubers in huis, dus die waren daar minder blij mee. Inmiddels merk ik dat ik weer iets relaxter met de situatie omga. En dat zie ik ook bij de gezinnen.”

Anderhalve meter
Omgaan met de anderhalve meter kan in een gezin best lastig zijn. “Als er oudere kinderen in het gezin aanwezig zijn, dan gaat het wel. Zij snappen wat er aan de hand is en dan ga je bijvoorbeeld aan tafel op voldoende afstand een spelletje met ze spelen. Met jongere kinderen is het vaak lastiger, daar is contact niet altijd te voorkomen. Ouders begrijpen dat overigens meestal wel. Je houdt er zoveel mogelijk rekening mee, door bijvoorbeeld met een bal te gaan overrollen in plaats van een boekje voor te lezen. En verder hanteer je natuurlijk de hygiënemaatregelen die zijn afgesproken. Deze bespreek ik ook altijd met het gezin.”

Aanwijzingen met babyborn
Als we vragen naar het grootste verschil tussen het werken in coronatijd en ervoor, dan vertelt Gineke over een gezin met een eerste kindje waar ze in de afgelopen periode heeft gekraamd: “ In deze periode raken wij de pasgeboren baby zo min mogelijk aan en laten we de verzorging zoveel mogelijk aan de ouders over. Het viel me op dat de moeder heel voorzichtig bleef met de baby. Ik denk dat dat komt doordat ze de kraamverzorgende niet met de baby ziet. Als je ziet hoe de kraamverzorgende de baby vasthoudt en ermee omgaat, zie je eerder wat wel en niet kan. Op afstand begeleiden is dan best heel moeilijk.” Gineke neemt inmiddels zelf een babyborn en stressbal in de vorm van een borst mee naar de gezinnen. Ze lacht:” Soms moet ik echt mijn handen letterlijk in mijn zij zetten om te voorkomen dat ik me er mee ga bemoeien. Met de babyborn en stressbal kan ik op afstand nog wat meer aanwijzingen geven.”

Voordelen
“Toch zitten er op het gebied van borstvoeding ook wel voordelen aan dit coronatijdperk”, vertelt ze verder: “ Ik werkte in een gezin waar veel borstvoedingsproblemen waren en daar zijn we heel intensief mee bezig geweest. Zowel het gezin als ik waren eigenlijk wel blij dat er geen kraamvisite mocht komen, omdat we nu alle tijd hadden om ons hierop te concentreren. Sowieso zie ik dat gezinnen het soms best fijn vinden om de eerste weken in hun eigen coconnetje te kunnen blijven. Niet voor iedereen natuurlijk, voor alleenstaande moeders kan het bijvoorbeeld heel lastig zijn. Maar eigenlijk is de raamvisite ook wel weer heel bijzonder. Ik zeg ook tegen het gezin: dit vergeet je nooit meer. Over 20 jaar vertel je aan je kind hoe het was om geboren te worden in het coronatijdperk.”

Veel saamhorigheid
Onderling is er tussen de collega’s veel saamhorigheid in deze periode: “ Je bent natuurlijk gewend om solo te werken, maar we hebben nu veel meer contact over de app. Je kunt dan situaties met elkaar bespreken. Maar ook gewoon even aan elkaar vragen hoe het met de ander gaat. Het duurt in elk geval nog tot september voordat we weer teambesprekingen hebben. Dan is het fijn als je lieve collega’s hebt, die bijvoorbeeld af en toe even een kaartje sturen.”

Isis kraamzorg bij jou in de buurt?

Vul je postcode in en check direct of onze kraamzorg ook bij jou in de buurt beschikbaar is

Isis kraamzorg is beschikbaar bij jou in de buurt

Schrijf je nu in

Aanmelden
Buiten werkgebied

Helaas, Isis kraamzorg is niet beschikbaar bij jou in de buurt