Bevallen en kraamverzorgende nodig? Bel: 0513 - 727 042

De kraamweek: een kijkje achter de schermen

De kraamweek: een kijkje achter de schermen

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Je gaat een bijzondere tijd tegemoet. Om je baby straks een warm welkom te geven, moet je een heleboel regelen. Eén daarvan is kraamzorg tijdens de kraamweek.

Maar wat doet een kraamverzorgende nou precies en hoe ziet je kraamweek eruit? Als kraamverzorgende van Isis Kraamzorg wil ik je graag een kijkje achter de schermen geven tijdens een week bij een kraamgezin.

Helpen bij de bevalling
Ik krijg een melding dat een klant van Isis Kraamzorg aan de bevalling begint. Ik spring direct in de auto en vertrek naar de klant in Leeuwarden om daar de verloskundige met de bevalling te helpen. Gelukkig gaat alles voorspoedig en komt er een prachtige gezonde jongen ter wereld: Sven. Moeder is erg moe maar straalt van geluk. De baby wordt heerlijk minimaal een uur bij de moeder gelegd voor het belangrijke huid-op-huidcontact en het op gang brengen van de borstvoeding. Ik help ondertussen mee met het schoonmaken van de bevallingsruimte en vervolgens ondersteun ik de kersverse moeder met het douchen. De dag na de bevalling bespreek ik met het gezin de wensen en verwachtingen van de kraamweek. Ook de zorg voor de trotse oudere zus komt aan de orde. Alles is bespreekbaar in jouw kraamweek! Elk gezin is uniek.

Dagelijkse controles
Ik neem de voorgaande, eerste nacht met het gezin door en verzorg vervolgens de dagelijkse controles van de baby: ik meet de temperatuur, vraag hoe de voedingen zijn verlopen, hoeveel plas- en poepluiers zijn er geweest en hoe laat de eerstvolgende voeding is.

Vervolgens maak ik voor de moeder een lekker ontbijt en breng dit voor haar op bed. Ik doe de controles bij de moeder en neem de tijd om goed uit te leggen welke controles ik bij haar doe en waarom ik deze doe: temperatuur, pols baarmoederstand, borsten en eventuele hechtingen.

Dan is het tijd voor het voeden van de baby: ik help mama met het aanleggen van de baby aan de borst, kijk mee, geef uitleg daar waar nodig en stel de moeder gerust. Moeder en kind hebben vervolgens een heerlijk knuffelmoment. Papa gaat ondertussen op weg naar een belangrijk moment: het aangeven van de baby bij de gemeente!

Bezoek van de verloskundige & badderen
Op de tweede dag komt de verloskundige langs om te kijken hoe alles gaat. Ook komt er nog visite. Ik breng koffie en beschuit met muisjes naar de slaapkamer zodat moeder de rust heeft om aandacht te geven aan haar bezoek. Ik zet ondertussen de was aan, verschoon de bedden en het sanitair en ruim wat op. Ik ga stofzuigen en haal alvast broodjes uit de vriezer voor een lekkere lunch straks. Dit alles doe ik de rest van de week ook, naast uiteraard de dagelijkse controles bij moeder en kind.

Het badmoment is altijd een bijzondere gebeurtenis voor de ouders. Sven is iets afgevallen de eerste dagen. Daarom hebben we het baddermoment uitgesteld naar dag drie. Ik kleed de baby uit en ik geef uitleg hoe ze de baby in bad moeten doen. De ouders en hun kleintje genieten zichtbaar van dit moment.

Tijdens één van de volgende kraamdagen vertelt vader dat ze een slechte nacht hebben gehad. Ze willen heel graag nog even slapen. Uiteraard geef ik ze daar alle ruimte voor. Het is belangrijk voldoende rust te pakken in deze mooie maar hectische periode.

Mama is inmiddels wakker maar nog erg moe. Ze vertelt haar verhaal van de nacht en ik merk dat ze onzeker is. We nemen een lekkere kop koffie en praten tot ze zich een stuk beter voelt. Ik probeer haar onzekerheid weg te nemen door te luisteren en haar tips en adviezen te geven.

Laatste dag
De laatste dag van de kraamweek is alweer aangebroken. Ik kom binnen en merk dat het een goede nacht is geweest: iedereen is vrolijk! We nemen uitgebreid de tijd om te evalueren. Ik vraag aan het gezin hoe ze de week vonden gaan, of ze nog vragen hebben en vertel waar ze na deze kraamperiode terecht kunnen voor vragen, advies en tips.

Eind van de middag is het alweer tijd om afscheid te nemen. De kraamweek is voorbij gevlogen. Ik laat het gezin tevreden achter met het gevoel dat ze zelfverzekerd de zorg voor Sven kunnen voortzetten!

Meer informatie over de kraamzorg van Isis Kraamzorg? Kijk dan op www.isiskraamzorg.nl

Babybedje opmaken – Isis Kraamzorg from Isis Kraamzorg on Vimeo.

Direct inschrijven voor onze kraamzorg?

Isis kraamzorg bij jou in de buurt?

Vul je postcode in en check direct of onze kraamzorg ook bij jou in de buurt beschikbaar is

Isis kraamzorg is beschikbaar bij jou in de buurt

Schrijf je nu in

Aanmelden
Buiten werkgebied

Helaas, Isis kraamzorg is niet beschikbaar bij jou in de buurt