3-6 maanden zwanger

Jullie baby ontwikkelt zich nu snel. Zijn gedrag lijkt meer en meer op dat van een pasgeboren baby. Voor veel vrouwen is het tweede trimester de leukste fase van de zwangerschap. Geniet van de energie die je nu hebt!

Je baby in het tweede trimester

In de vierde, vijfde en zesde maand groeit je baby van 83 naar 875 gram. De ontwikkeling gaat nu razendsnel. Misschien heb je dat al mooi kunnen zien tijdens de 20 weken echo. Als je baby niet slaapt, is het fanatiek in training. Trappelen, slikken, knipperen, zuigen – allemaal vaardigheden die straks nodig zijn om buiten de baarmoeder te kunnen leven. Voor veel vrouwen is deze periode de leukste fase van de zwangerschap. Je buik zit je nog niet teveel in deweg en zwangerschapskwaaltjes zijn nu vaak veel minder erg. Bovendien kan iedereen inmiddels zien dat je zwanger bent!

Aanstaande oudervoorlichting

Isis Kraamzorg organiseert regelmatig  voorlichtingsbijeenkomsten en inloopspreekuren om jullie voor te bereiden op de komst van jullie kindje. Een kraamverzorgende van Isis Kraamzorg informeert jou en andere zwangeren bij jou uit de buurt over onderwerpen die nauw samenhangen met je zwangerschap en de bevalling. Je kunt je bovendien ter plekke inschrijven voor onze kraamzorg. In de gemeenten Ooststellingwerf en Weststellingwerf organiseren we, samen met verloskundigen, GGD Fryslân en de gemeenten, eigentijdse voorlichtingsbijeenkomsten. Deze bijeenkomsten vinden meerdere keren plaats en op diverse data

Uitzetlijst

Je kunt alvast aan de slag met spulletjes aanschaffen voor de babyuitzet. Wij hebben een handige uitzetlijst voor je.
Kraamzorghulpmiddelen nodig?

Regel ze voordelig via Medipoint

Isis Kraamzorg heeft een samenwerking met Medipoint. Meestal heb je voor je ​bevalling en ​kraamtijd bedverhogers (bedklossen) en een ondersteek nodig. Deze kun je heel eenvoudig en gratis lenen via Duxxie. Medipoint komt ze dan gratis bij je thuis bezorgen. Via Medipoint kun je alle kraamzorghulpmiddelen die je tijdens en na je zwangerschap nodig hebt, snel en eenvoudig in huis halen. Medipoint haalt de hulpmiddelen ook weer gratis op als je ze niet meer nodig hebt.Medipoint heeft een contract met alle zorgverzekeraars!

Een aantal kraamzorghulpmiddelen kun je via Medipoint gratis lenen: ondersteek, rugsteun, toiletstoel, douchestoel en bedverhogers/klossen.

Direct kraamzorghulpmiddelen aanvragen!


Tips (3 tot 6 maanden zwanger)

 • Wil je alles nieuw kopen voor de babykamer? Houd rekening met een lange levertijd.
 • Betrek je partner zoveel mogelijk bij de zwangerschap. Bij sommige verloskundigenprakijken kun je ook ‘s avonds terecht voor een controleafspraak.
 • Heb je de Blije Doos al aangevraagd? Je kunt deze bij verschillende winkels opvragen.
 • Bewegen is belangrijk! Pak vaker de fiets of ga regelmatig lekker een stuk wandelen.
 • Bespreek met je partner of jullie bij de 20 weken echo willen weten of het een jongen of een meisje wordt.
 • Bedenk alvast een naam voor de baby. Voor inspiratie kijk op de website van het Meertens instituut.
 • Wil je een cursus volgen tijdens je zwangerschap, kijk dan welke cursussen er bij jou in de buurt gegeven worden.
 • Ga op zoek naar een geboortekaartje dat bij jullie past.
 • Koop de spullen die je nodig hebt van de uitzetlijst.
 • Check bij je zorgverzekeraar of je een kraampakket gratis krijgt of dat je hiervoor moet betalen.
 • Werk je op dit moment? Vraag dan zwangerschapsverlof aan bij je werkgever en een zwangerschapsverklaring van je verloskundige (nodig voor je werkgever). Ben je werkloos en ontvang je een uitkering, ontvang je een andere uitkering of ben je zelfstandige? Check dan bij het UWV hoe het precies zit met de (mogelijke) uitkeringen die je krijgt tijdens je zwangerschap.
 • Wanneer je niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, dan kan je als partner je ongeboren kindje erkennen bij de gemeente waar je woont. De aanstaande moeder moet hierbij aanwezig zijn. Kijk voor meer informatie over het erkennen van je kindje op de website van de Rijksoverheid.