Kunstvoeding

Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding voor je baby. Wanneer je geen borstvoeding gaat geven en je wilt je verdiepen in wat het geven van kunstvoeding inhoudt, dan geven we je hierover graag informatie op deze pagina.

Juiste begeleiding

Over de bereiding van de voeding en het gebruik van fles en speen, krijg je voorlichting van je kraamverzorgende. Zij bepaalt, mede op advies van het ziekenhuis of in overleg met de verloskundige, samen met jou hoeveel voeding jullie baby nodig heeft en hoe vaak jullie baby gevoed moet worden. Uiteraard is dit voedingsbeleid afgestemd op jullie baby. Hoe vaak hij of zij wil drinken, hangt af van zijn of haar behoefte.

Leer meer over kunstvoeding in onze folder 'Flesvoeding'.

Keuze voor bepaalde kunstvoeding

De vele varianten van kunstvoeding zorgen ervoor, dat het maken van een goede keuze misschien lastig kan zijn. Er zijn verschillende fabrikanten van kunstmatige zuigelingenvoeding en daarnaast zijn er ook nog diverse samenstellingen. De keuze van de juiste voeding voor jullie kindje kun je maken in overleg met je verloskundige of je huisarts. 

Kunstvoeding voor baby's van 0 tot 6 maanden heet 'volledige zuigelingenvoeding' en op de verpakking staat nummer 1. In Nederland staat in de Warenwet welke voedingsstoffen er minimaal en in welke verhouding in de voeding moet zitten. Hierbij maakt het niet uit welk merk je kiest of hoe duur de voeding is. Fabrikanten mogen naast de verplichte voedingsstoffen, ook extra stoffen toevoegen. Deze stoffen zijn niet slecht voor je kind maar voegen vaak ook niets toe aan de gezondheid van je baby.

Fles en speen

Als je kiest voor kunstvoeding, hangt de keuze van de fles en speen mede af van wat jouw baby het fijnste vindt en hoe snel hij drinkt. Je kunt kiezen uit verschillende formaten. Voor de eerste weken is een kleine fles (maximaal 125 cc) prima. Er zijn verschillende formaten en modellen spenen. Ook zijn er verschillen in maten, gaatjes, materiaal en standen. Iedere baby heeft zijn eigen voorkeur. Start met de fles en speen die je hebt aangeschaft en kijk hoe het gaat. 

Tips

 • Voeden is belangrijk voor de hechting tussen ouder en kind. Daarom is het belangrijk dat jij of je partner zo vaak mogelijk zelf de fles geven. Zowel persoonlijk als huid op huidcontact in een rustige omgeving is belangrijk voor de ontwikkeling van jullie kindje.
 • Je hoeft van tevoren geen flessen en spenen uit te koken. De kraamverzorgende van Isis Kraamzorg regelt dit op het moment dat het nodig is.
 • Kunstvoeding maak je per fles klaar en kun je maximaal acht uur bewaren, mits in de koelkast bewaard!
 • Het kraanwater is in Nederland van goede kwaliteit. Daarom kun je de kunstvoeding gerust met koud kraanwater bereiden.
 • Kunstvoeding kun je opwarmen in magnetron of flessenwarmer.
 • Restjes voeding mag je niet opnieuw opwarmen. Direct weggooien dus.
 • Een baby heeft na een week ongeveer 150 cc per kilogramgewicht per 24 uur nodig. Een voorbeeld: als je baby drie kilo is, dan krijgt het 3 x 150 cc = 450 cc per 24 uur. Deze hoeveelheid bouw je geleidelijk op.
 • Wissel per voedingsbeurt van arm om een voorkeurshouding te voorkomen.
 • Jullie kindje bepaalt zelf hoe vaak en hoeveel hij/zij wil drinken. Hier zijn geen regels of voedingsschema’s voor.
 • De fles en speen na gebruik direct omspoelen met koud water.
 • Reinig de fles en speen in een heet sopje of in de vaatwasser op minimaal 55 graden.
 • Laat de fles en speen ondersteboven drogen op een droge, schone doek.