Kolven en bewaren van moedermelk

Kolven

Wanneer direct borstvoeden van je baby (nog) niet kan, raden we aan om zo snel mogelijk te gaan kolven om de melkproductie op gang te houden. In  de eerste tijd raden we een volautomatische dubbelzijdige kolf aan. Hierbij wordt de zogenaamde toeschietreflex opgewerkt waarbij de melk vanuit alle delen van de borst naar de tepel gaat. Na verloop van tijd kun je kijken welke kolf voor jou het meest geschikt is.

Als je kolft om de melkproductie op gang te brengen, moet je minimaal acht keer per 24 uur kolven. Als je kolft omdat je gaat werken of bijvoorbeeld een dag of weekend weg gaat, kun je kolven op de tijden dat je kindje normaal voeding krijgt. Jouw kraamverzorgende of onze lactatiekundige kan jou bij het kolven begeleiden. Je kunt bijvoorbeeld bij ons een kolfconsult van de lactatiekundige aanvragen. Onze klantenservice helpt je graag verder.

Het bewaren van moedermelk

Er zijn speciale moedermelkzakjes of bakjes te koop voor het veilig bewaren en invriezen van moedermelk. Let op dat de zakjes of bakjes BPA-vrij zijn.

Zet op elke portie melk die je invriest, de datum en het tijdstip van afkolven zodat je telkens de langst bewaarde melk gebruikt.

Lees meer over het bewaren van moedermelk op de website van borstvoedingsorganisatie La Leche League.

Invriezen van moedermelk

Als je melk gedurende langere tijd wilt bewaren, kun je deze invriezen. Invriezen doe je meteen nadat je de melk hebt afgekolfd. Wanneer de melk een dag in de koelkast heeft gestaan, mag je deze ook nog invriezen.

De beschermende stoffen in moedermelk zijn het hoogst als de moedermelk vers is.

Ontdooien en opwarmen van moedermelk

De melk die het langst ingevroren is, haal je het eerst voor gebruik uit de voorraad. Langzaam ontdooien in de koelkast is de beste methode, maar dat duurt vrij lang (ongeveer twaalf uur).  Je kunt moedermelk ook au-bain-marie of in de flessenwarmer langzaam verwarmen. Wanneer enkele druppels op de binnenkant van de pols geen gevoel van koud of warm geven, is de temperatuur goed. Ontdooide moedermelk kan nog tot 24 uur gekoeld bewaard blijven. Eenmaal verwarmde moedermelk mag niet opnieuw worden verwarmd en moet na een uur weggegooid worden.