Veilig en comfortabel slapen

TOG staat voor Thermal Overall Grade en is een maat om aan te geven in hoeverre dekens, slaapzakken, inbakerdoeken, kleding etc. lichaamswarmte vasthouden. Deze TOG waarde is belangrijk omdat warmtestuwing bij baby's een wetenschappelijk aangetoond risico van wiegendood is. Behalve het risico op warmtestuwing, zorgt een verhoogde temperatuur ook voor onrust en slaapproblemen.Daarom is het van belang te weten of je baby niet te warm is toegedekt en aangekleed

Wat is de TOG-waarde voor een veilig babyslaapcomfort?

Als standaard kun je voor een veilig babyslaapcomfort 2,5 tot 3 TOG aanhouden bij een kamertemperatuur van 18 tot 20° C. Je kunt de TOG waarden van kleding en beddengoed (zie hieronder) bij elkaar optellen als hulpmiddel.

Behalve de omgevingstemperatuur is ook de luchtvochtigheid belangrijk. In niet-ademende kleding kan je baby vochtig worden en met een vochtig huidje koelt hij af. Gewassen beddengoed en kleding hebben een lagere isolatiewaarde, betere luchtdoorlaatbaarheid en nemen beter transpiratievocht op dan nieuwe, ongewassen kleding.

Omdat elke baby anders kan reageren op toedekken en kleding, is het belangrijk om het comfort goed te blijven controleren aan hals en voetjes (huid mag niet klam of koud aanvoelen). Ook het gewicht van een deken is van invloed op warmtestuwing. Hoe zwaarder de deken, hoe meer warmtestuwing en minder slaapcomfort.


Gemiddelde TOG waarden:

Rompertje zonder of korte mouw: 0.2 TOG

Laken: 0.2 TOG

Boxpakje/jumpsuit katoen: 1.0 TOG

Oude deken (1 laag): 1.5 TOG

Nieuwe deken (1 laag): 2.0 TOG

Dekbed: 8.0 TOG

Zomerslaapzak: 0.3 – 1.0 TOG

Winterslaapzak: 2.5 – 3.5 TOG

Inbakerdoeken: 0.2 – 2.9 TOG

Gemiddelde TOG-waarde voor bedtextiel in de babykamer bij een bepaalde kamertemperatuur en een normale lichaamstemperatuur (tussen de 36,5 tot 37,5° C) van je baby:

Kamertemperatuur: boven de 26 °C: 0,5 TOG (alleen luier gebruiken)

Kamertemperatuur: 23 - 24 °C: 1,0 TOG (luier met laken of luier met romper)

Kamertemperatuur: 20 - 22 °C: 2,0 TOG (babydeken met laken en evt. romper)

Kamertemperatuur: 16 - 19 °C: 2,5 TOG (slaapzak, babydeken met laken of overtrek en evt. romper)