Consultatiebureau

Aan het einde van de kraamtijd draagt de kraamverzorgende je gegevens over aan Jeugdgezondheidszorg (JGZ), ook wel consultatiebureau genoemd. De verpleegkundige van het consultatiebureau komt de eerste keer bij je thuis. De volgende afspraak is op het consultatiebureau. De verpleegkundige en arts van JGZ volgen onder andere de groei en ontwikkeling van je kindje en zorgen voor belangrijke vaccinaties.

De overdracht

Je baby is acht tot tien dagen oud als je de kraamverzorgende uitzwaait. Sta je er nu alleen voor? Nee hoor! Je kraamverzorgende zorgt samen met jou en de verloskundige voor een goede overdracht naar het team van het consultatiebureau. Door deze overdracht weten zij precies hoe alles tijdens de kraamtijd is verlopen. 

Ongeveer twee weken na de geboorte van jullie kindje, komt de jeugdverpleegkundige bij je thuis kennismaken. Zij neemt informatiemateriaal mee en legt je uit wat je kunt verwachten van het consultatiebureau. Ze vraagt je hoe de zwangerschap en bevalling zijn verlopen. Het verloop van de zwangerschap en bevalling zijn namelijk van belang voor de verdere ontwikkeling van je kindje. De verpleegkundige legt tijdens het gesprek alle informatie vast in een dossier. Natuurlijk heb je alle gelegenheid om vragen te stellen.

Naar het consultatiebureau

Tot de vierde verjaardag van je kindje, word je twaalf keer uitgenodigd voor een bezoek aan het consultatiebureau. Dit kan soms meer of minder zijn, afhankelijk van de situatie. Bij de verpleegkundige van Jeugdgezondheidszorg kun je terecht met al je vragen over voeding en opvoeding. De arts houdt de groei en ontwikkeling van je kindje goed in de gaten. Ook krijgt je kindje belangrijke vaccinaties op het consultatiebureau. Vaak hebben consultatiebureaus inloopspreekuren. Tijdens deze uren kun je je baby laten meten en wegen. Er is een verpleegkundige aanwezig om vragen te beantwoorden. 

Op www.opvoeden.nl vind je daarnaast informatie en tips over allerlei onderwerpen die te maken hebben met zwangerschap, opvoeden en opgroeien.. Deze website is gemaakt door de Stichting Opvoeden.nl die vanuit een onafhankelijke positie schakel is tussen wetenschappelijke kennisorganisaties en het beschikbaar stellen van betrouwbare informatie voor ouders/opvoeders en jongeren.