Blog

29-05-2017
Een kijkje achter de schermen bij een kraamweek

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Je gaat een bijzondere tijd tegemoet. Om je baby straks een warm welkom te geven, moet je een heleboel regelen. Eén daarvan is kraamzorg.

Maar wat doet een kraamverzorgende nou precies en hoe ziet je kraamweek eruit? Als kraamverzorgende van Isis Kraamzorg wil ik je graag een kijkje achter de schermen geven tijdens een week bij een kraamgezin.


Ik krijg een melding dat een klant van Isis Kraamzorg aan de bevalling begint. Ik spring direct in de auto en vertrek naar de klant in Leeuwarden om daar de verloskundige met de bevalling te helpen. Gelukkig gaat alles voorspoedig en komt er een prachtige gezonde jongen ter wereld: Sven. Moeder is erg moe maar straalt van geluk. De baby wordt heerlijk minimaal een uur bij de moeder gelegd voor het belangrijke huid-op-huidcontact en het op gang brengen van de borstvoeding. Ik help ondertussen mee met het schoonmaken van de bevallingsruimte en vervolgens ondersteun ik de kersverse moeder met het douchen. De dag na de bevalling bespreek ik met het gezin de wensen en verwachtingen van de kraamweek. Ook de zorg voor de trotse oudere zus komt aan de orde. Alles is bespreekbaar in jouw kraamweek! Elk gezin is uniek.


Ik neem de voorgaande, eerste nacht met het gezin door en verzorg vervolgens de dagelijkse controles van de baby: ik meet de temperatuur, vraag hoe de voedingen zijn verlopen, hoeveel plas- en poepluiers zijn er geweest en hoe laat de eerstvolgende voeding is.


Vervolgens maak ik voor de moeder een lekker ontbijt en breng dit voor haar op bed. Ik doe de controles bij de moeder en neem de tijd om goed uit te leggen welke controles ik bij haar doe en waarom ik deze doe: temperatuur, pols baarmoederstand, borsten en eventuele hechtingen.


Dan is het tijd voor het voeden van de baby: ik help mama met het aanleggen van de baby aan de borst, kijk mee, geef uitleg daar waar nodig en stel de moeder gerust. Moeder en kind hebben vervolgens een heerlijk knuffelmoment. Papa gaat ondertussen op weg naar een belangrijk moment: het aangeven van de baby bij de gemeente!


Op de tweede dag komt de verloskundige langs om te kijken hoe alles gaat. Ook komt er nog visite. Ik breng koffie en beschuit met muisjes naar de slaapkamer zodat moeder de rust heeft om aandacht te geven aan haar bezoek. Ik zet ondertussen de was aan, verschoon de bedden en het sanitair en ruim wat op. Ik ga stofzuigen en haal alvast broodjes uit de vriezer voor een lekkere lunch straks. Dit alles doe ik de rest van de week ook, naast uiteraard de dagelijkse controles bij moeder en kind.


Het badmoment is altijd een bijzondere gebeurtenis voor de ouders. Sven is iets afgevallen de eerste dagen. Daarom hebben we het baddermoment uitgesteld naar dag drie. Ik kleed de baby uit en ik geef uitleg hoe ze de baby in bad moeten doen. De ouders en hun kleintje genieten zichtbaar van dit moment.


Tijdens één van de volgende kraamdagen vertelt vader dat ze een slechte nacht hebben gehad. Ze willen heel graag nog even slapen. Uiteraard geef ik ze daar alle ruimte voor. Het is belangrijk voldoende rust te pakken in deze mooie maar hectische periode.


Mama is inmiddels wakker maar nog erg moe. Ze vertelt haar verhaal van de nacht en ik merk dat ze onzeker is. We nemen een lekkere kop koffie en praten tot ze zich een stuk beter voelt. Ik probeer haar onzekerheid weg te nemen door te luisteren en haar tips en adviezen te geven.


De laatste dag van de kraamweek is alweer aangebroken. Ik kom binnen en merk dat het een goede nacht is geweest: iedereen is vrolijk! We nemen uitgebreid de tijd om te evalueren. Ik vraag aan het gezin hoe ze de week vonden gaan, of ze nog vragen hebben en vertel waar ze na deze kraamperiode terecht kunnen voor vragen, advies en tips.


Eind van de middag is het alweer tijd om afscheid te nemen. De kraamweek is voorbij gevlogen. Ik laat het gezin tevreden achter met het gevoel dat ze zelfverzekerd de zorg voor Sven kunnen voortzetten!


Meer informatie over de kraamzorg van Isis Kraamzorg? Kijk dan op www.isiskraamzorg.nl


9 november 2017
Lees meer »
Winactie in samenwerking met Medipoint!

Ben je zwanger en ingeschreven voor kraamzorg bij Isis Kraamzorg? Bestel alvast je hulpmiddelen bij...

7 november 2017
Lees meer »
Vluchttas

Of je nou thuis of in het ziekenhuis gaat bevallen, het is belangrijk om in...

21 september 2017
Lees meer »
3x Een leuk en persoonlijk kraamcadeau

Onze collega Jessica, tevens eigenaresse van en blogger bij Reviews & Roses, schreef een blog...