Bevallen en kraamverzorgende nodig? Bel: 0513 - 727 042

Borstvoeding

Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding voor je baby. Jouw kraamverzorgende is speciaal opgeleid om jou te begeleiden bij de borstvoeding. Het voedingsmoment is een liefdevol moment tussen jou en je baby. Genieten van dat moment staat bij ons voorop. Op deze pagina vind je algemene informatie, tips en adviezen over borstvoeding. Kijk in onze online agenda voor al onze voorlichtingen rondom borstvoeding.

Antistoffen en voedingsstoffen
Moedermelk bevat naast antistoffen alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft om te groeien en zich te ontwikkelen. Borstvoeding biedt bescherming tegen allergieën en ziektes, zowel voor jezelf als voor jullie baby. Niet alleen als hij of zij klein is, maar ook als hij of zij later volwassen is.

Kolven en bewaren van moedermelk
foto Begeleiding bij borstvoeding
lijn
Onze kraamverzorgende helpt je zo goed mogelijk bij het voeden van je baby

Begeleiding bij borstvoeding

Tijdens de kraamweek helpt onze kraamverzorgende jou zo goed mogelijk bij het voeden van jullie baby. Door jaarlijkse scholing en training beschikt zij over alle kundigheid en slimme tips. Ze neemt de tijd om je vragen te beantwoorden en je te ondersteunen, zodat jij en jullie kindje samen van borstvoeden kunnen genieten.

Daarnaast kan ze, bij specifieke problemen, hulp inschakelen van de borstvoedingscoaches en lactatiekundige van Isis Kraamzorg.

Onze kraamverzorgenden hebben allemaal een eigen kolfbox in hun bezit. Jij als klant krijgt hierdoor de mogelijkheid om een kolf te huren en/of een kolf of ander borstvoeding hulpmiddel te kopen. Dit kan via het klantenportaal van Atermes waarvoor je bij aanmelding als klant een inlog krijgt. Wil je een kolf huren of een kolf of ander borstvoedingshulpmiddel kopen? Je kraamverzorgende helpt je hierbij.

Algemene voorwaarden verkoop en verhuur

Verhuur- en koopovereenkomst hulpmiddelen borstvoeding

Isis Kraamzorg is WHO gecertificeerd

Isis Kraamzorg is in het bezit van het Certificaat Zorg voor Borstvoeding van de Wereldgezondheidsorganisatie. Dit certificaat is een officiële erkenning van jarenlange ervaring met de begeleiding van moeders die kiezen voor borstvoeding.

Borstvoedingscoach en lactatiekundige

Isis Kraamzorg heeft kraamverzorgenden die opgeleid zijn tot borstvoedingscoach. De coach helpt je met de antwoorden op al je vragen over borstvoeding, heeft een signaleringsrol en kan je, indien nodig, doorverwijzen naar huisarts, verloskundige of onze lactatiekundigen. Voor onder andere advies bij pijnklachten, borstontstekingen en problemen bij het aanleggen van de baby, kun je een beroep doen op onze lactatiekundige.

Lactatiekundige begeleiding
Wanneer je onzeker bent of problemen ervaart bij het geven van borstvoeding, kun je terecht bij één van onze lactatiekundigen. De begeleiding start op jouw verzoek in de zwangerschap, kraamtijd of na de kraamtijd.

Deze begeleiding kan bestaan uit een eenmalig telefonisch consult of een beeldondersteund telefonisch consult. Bij een beeldondersteund telefonisch consult bestaat de mogelijkheid om naast telefonisch contact gebruik te maken van beeldbellen, foto`s of filmpjes. Aansluitend heb je de mogelijkheid om op eigen initiatief tot en met 12 weken na de bevalling telefonisch of per mail terug te kunnen vallen op de lactatiekundige.

Tarieven

Telefonisch consult: € 35,00

Beeldondersteund telefonisch consult:  € 75,00

Vergoeding van je zorgverzekeraar
Lactatiekundige begeleiding wordt  door veel zorgverzekeraars vergoed via de aanvullende verzekering. Informeer bij je eigen zorgverzekeraar naar de mogelijkheden voor vergoeding van lactatiekundige begeleiding. Onze lactatiekundigen zijn allemaal gecertificeerd door de International Board of Lactation Consultant Examinors. Zij mogen daarom de titel IBCLC dragen en zijn lid van de NVL (Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen).

Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. De lactatiekundige is bereikbaar via mail: lactatiekundige@isiskraamzorg.nl.

Voeden op verzoek

Voeden op verzoek betekent dat je gaat voeden iedere keer als jullie baby hierom vraagt: je reageert op de hongersignalen van je baby. Je baby mag zo vaak en zo lang drinken als hij of zij nodig heeft.

Soms vraagt jullie kindje meerdere keren kort na elkaar om een voeding: clusteren. Je mag hier gewoon aan toegeven, na een clustermoment valt je baby waarschijnlijk in een diepe slaap en slaapt hij of zij vaak wat langer achter elkaar door. Soms wil je baby ineens veel vaker drinken. Dit noemen we regeldagen. Deze vallen vaak samen met een groeispurt. Geef hier gewoon aan toe, hiermee voldoe je aan de vraag van je baby.

Problemen met de voedingen worden vaak veroorzaakt omdat je baby niet goed genoeg of niet vaak genoeg mag drinken. Hierdoor kan je baby minder goed groeien of zelfs afvallen. Of je baby ervaart ongemak van een te volle of juist te lege maag. Wanneer je goed kijkt naar je baby en leert de signalen op te pikken en te interpreteren dan ontwikkelen jullie samen een voor jullie passend patroon en ritme van voedingen.

Goed aanleggen

Tijdens het geven van borstvoeding is een ontspannen houding belangrijk. Bij het aanleggen ligt je baby op tepelhoogte ‘buik-tegen-buik.’ Hij hapt zo groot aan dat hij of zij je tepel en een groot deel van de tepelhof in zijn of haar mondje heeft tijdens het drinken. Tijdens het drinken zie je dat de wangetjes bol zijn, de kaakjes bewegen tot aan de oortjes, de lipjes naar buiten gekruld zijn en het kinnetje de borst raakt.

Wanneer je baby aan de borst drinkt, is het niet nodig om met je vinger het neusje van je baby vrij te houden. Door druk van je vinger op de borst kunnen melkkanaaltjes verstopt raken. Als het neusje niet vrij ligt, zal je baby uit zichzelf de borst loslaten. Beter is het om de billetjes van je baby wat dichter tegen je aan te drukken. Hierdoor komt het kinnetje wat steviger tegen je borst te liggen en komt er meer ruimte bij het neusje van je baby.

Is je baby goed aangelegd, dan kan het zo lang en zo vaak als het wil drinken aan de borst en doet het voeden geen pijn.

Stuwing

Na een paar dagen, wanneer de borstvoeding goed op gang komt, kun je last krijgen van volle borsten. Om erge stuwing en harde plekken te voorkomen, kun je je baby het beste de eerste dagen veel aanleggen en goed laten drinken. Als het aanleggen door je volle borsten moeilijk is, kun je de spanning van de tepelhof afhalen door voorzichtig te masseren, zachtjes met je hand te kolven of je borsten te verwarmen met een warme doek of douche.

Borstvoeding hoort geen pijn te doen

Als je je baby goed aanlegt, dan kan hij of zij zo lang en zo vaak als hij of zij wil aan de borst drinken en doet het voeden geen pijn. Het is niet ongewoon dat je tepels gevoelig zijn in de eerste dagen dat je borstvoeding geeft. Die gevoeligheid verdwijnt vanzelf als je kindje beter leert drinken en jij het voeden steeds beter onder de knie krijgt.

Als je tepels pijn doen of pijn blijven doen, bespreek dat dan altijd met je kraamverzorgende. Zij zal kijken hoe je baby aan de borst drinkt. In veel gevallen is een andere voedingshouding de oplossing.

Isis kraamzorg bij jou in de buurt?

Vul je postcode in en check direct of onze kraamzorg ook bij jou in de buurt beschikbaar is

Isis kraamzorg is beschikbaar bij jou in de buurt

Schrijf je nu in

Aanmelden
Buiten werkgebied

Helaas, Isis kraamzorg is niet beschikbaar bij jou in de buurt