Bevallen en kraamverzorgende nodig? Bel: 0513 - 727 042

Tips voor na de kraamtijd

Tijdens en na je kraamtijd kun je, naast dat je geniet van jullie kindje, soms wat onzeker zijn. De kraamverzorgende is weg, je moet wennen aan een nieuw ritme, je bent vermoeid, snapt je kindje nog niet altijd en je hebt er ineens een grote verantwoordelijkheid bij. Wees gerust, je bent niet de enige met gevoelens van onzekerheid. Het consultatiebureau kan je helpen met tips en adviezen. Wij hebben hieronder wat tips voor na de kraamtijd op een rijtje gezet.

Kolven en bewaren van moedermelk. Hoe doe je dat?
foto Tips voor na de kraamtijd
lijn
We hebben een aantal tips voor na de kraamtijd voor op een rijtje gezet

Tips voor na de kraamtijd

Hieronder hebben wij ook een aantal tips voor na de kraamtijd voor je op een rijtje gezet. Je leest meer over:

  • Slapen en drinken
  • Borstvoeding en regeldagen
  • Borstvoeding en vaak voorkomende onzekerheden
  • Kunstmatige zuigelingenvoeding/flesvoeding
  • Onrust en huilen
  • Tips om het huilen te verminderen
  • Links naar handige websites

Slapen en drinken

Baby’s slapen per keer ongeveer 45 tot 50 minuten. Na minimaal twee van deze ‘slaapsessies’ (ongeveer anderhalf uur) is je kindje voldoende uitgerust om effectief te kunnen drinken. Laat jonge baby’s nog niet langer slapen dan twee tot twee en een half uur achter elkaar (drie slaapsessies) voor een nieuw voedingsmoment. Voed je kindje altijd op verzoek, ook bij flesvoeding.

Borstvoeding: regeldagen

Soms vraagt je kindje opeens veel vaker een voeding. Je merkt dan dat, net nadat hij in slaap is gevallen, je kindje alweer wakker is: zijn handjes zwaaien door de lucht, hij sabbelt op zijn vuistje en is op zoek naar eten. Zo’n periode waarin je kindje om meer voeding vraagt, is heel normaal. Deze dagen noemen we ‘regeldagen’.

Vaker voeden zorgt ervoor dat je als moeder meer melk aanmaakt en dat heeft je kindje nodig. Tijdens de regeldagen worden vraag en aanbod opnieuw op elkaar afgestemd. Meestal is er een samenhang met een groeispurt. Je kindje groeit en heeft daarom behoefte aan een grotere hoeveelheid moedermelk. Dit is normaal gedrag van je kindje. Je hoeft je hier dus geen zorgen om te maken.

Borstvoeding: vaak voorkomende onzekerheden

  • Je kindje wil erg vaak drinken. Is dat wel goed? Vaak voeden zorgt ervoor dat je kindje genoeg melk krijgt. Moedermelk is licht verteerbaar en aangepast aan het nog onvolgroeide darmstelsel van je kindje. Vaak voeden is dus niet erg. Vaak willen drinken hoeft overigens niet altijd te betekenen dat je kindje honger heeft. De meeste baby’s hebben een grote zuigbehoefte en willen het liefst dicht bij hun moeder zijn.
  • Mijn kindje drinkt, groeit of slaapt voor mijn gevoel anders dan andere baby’s. Moet ik mij zorgen maken? Iedere baby is uniek en volgt zijn eigen patroon. De ‘gemiddelde’ baby bestaat niet.
  • Mijn kindje gaat opeens veel vaker en/of langer drinken. Is dit wel goed? Baby’s die vlak na de geboorte erg slaperig zijn, worden soms opeens ‘wakker’ en willen dan vaker drinken. Ook hebben baby’s zo nu en dan een groeispurt, vaak rond de twee weken, zes weken en drie maanden. Dan willen ze tijdelijk vaker drinken omdat ze meer nodig hebben.
  • Mijn kindje gaat opeens korter drinken, misschien maar vijf tot tien minuten per borst. Is dit wel goed? Het kan heel goed zijn dat je kindje, nu hij meer ‘ervaring’ heeft, sneller melk uit je borst kan halen.
  • Mijn kindje is erg onrustig. Wat kan de oorzaak zijn? Veel kindjes hebben elke dag een onrustige periode, meestal om dezelfde tijd. Sommige kindjes kunnen de hele dag onrustig zijn. Dat kan allerlei andere oorzaken hebben. Soms blijft de oorzaak onduidelijk en gaat het in de loop van de weken of maanden vanzelf beter.
  • Mijn borsten lekken niet of nauwelijks. Maak ik wel voldoende melk aan? Er is geen verband tussen lekken en de hoeveelheid melk die je produceert.
  • Mijn borsten voelen opeens zachter. Maak ik nog wel voldoende melk aan? Je borsten kunnen zachter aanvoelen omdat je melkproductie is aangepast aan de vraag van je baby.
  • Ik voel de melk niet toeschieten of niet meer zo sterk als voorheen. Hoe komt dit? Dat gebeurt wel vaker naarmate je langer voedt. Sommige moeders voelen de melk nooit toeschieten, maar dat betekent niet dat de melk niet toeschiet. Je kunt het toeschieten van de melk ook herkennen aan het slikken van je baby.

Kunstmatige zuigelingenvoeding / flesvoeding

Na het opbouwschema in de kraamtijd blijf je regelmatig voeden met kleine porties. Geef je kindje niet meer dan hij vraagt. Kijk na 24 uur hoeveel je baby gedronken heeft en of 150 ml per kg lichaamsgewicht per etmaal ongeveer klopt. Door ook de groei van je kindje in de gaten te houden, kun je zien of je kindje genoeg drinkt.

Onrust en huilen

Je kindje moet nog wennen aan voeding en het verteren van de voeding. Al deze activiteit in zijn lichaam kan je kindje erg onrustig en van streek maken. Ook hebben sommige kindjes last van krampjes en kunnen daardoor onrustig zijn en veel huilen. Vaak zijn dit vaste tijdstippen op de dag. Het vinden van rust en balans heeft even tijd nodig. Na zes weken nemen de krampjes en onrust meestal langzaam af.

Tips om huilen te verminderen

  • Wat kan helpen tegen darmkrampjes is voldoende tijd nemen bij een voeding en je kindje tussentijds goed uit te laten rusten en te laten boeren.
  • Let er bij flesvoeding op dat de speen goed gevuld blijft zodat je kindje niet te veel lucht hapt. Hier kunnen krampjes door ontstaan.
  • Je kindje kan het ook heel prettig vinden als je zijn buik zachtjes masseert in cirkels.
  • Probeer je kindje eens op zijn buik op je arm te leggen.
  • Probeer uit wat je kindje fijn vindt als troost: dit kan bijvoorbeeld muziek zijn of het gebruik van een draagdoek.
  • Regelmaat en dingen in een vaste volgorde doen, kan je kindje ook rust geven: herhaling geeft je kindje een vertrouwd en veilig gevoel.
  • Zorg voor rust: geef je baby niet te veel prikkels.
  • Wat ook vaak helpt, is je kindje juist aandacht te geven als hij of zij niet huilt.

Handige websites

foto Kraambank
lijn
Babyspullen krijgen een tweede leven via onze Kraambank

Kraambank

Heb je na de kraamtijd babyspullen over? Denk dan eens aan onze Kraambank.

Wij zamelen tweedehands babykleding en -artikelen in en geven die via de Kraambank door aan gezinnen die het nodig hebben.

Lees meer over de Kraambank

Isis kraamzorg bij jou in de buurt?

Vul je postcode in en check direct of onze kraamzorg ook bij jou in de buurt beschikbaar is

Isis kraamzorg is beschikbaar bij jou in de buurt

Schrijf je nu in

Aanmelden
Buiten werkgebied

Helaas, Isis kraamzorg is niet beschikbaar bij jou in de buurt